AZARGA EYE DROPS – АЗАРГА КОЛИР 5МЛ | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства,…

2
Добави коментар

АЗАРГА КОЛИР 5МЛ

AZARGA EYE DROPS

Benzolamide / Timolol

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА AZARGA И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА AZARGA е предназначен за понижаване на повишеното вътреочно налягане. Такова налягане може да доведе до заболяване, наречено глаукома. AZARGA е комбинация от лекарства за глаукома. Съдържа две активни вещества, които действат заедно за намаляване на вътреочното налягане.

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ AZARGA Не използвайте AZARGA – ако сте алергични (свръхчувствителни) към някоя от съставките на AZARGA. За пълния списък на съставките вижте точка 6. – ако имате дихателни заболявания като астма, бронхит или друг тип дихателни проблеми. – ако имате забавен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност (заболяване, което може да доведе до лесна уморяемост, задух, подуване на глезените и др.) или нарушения на сърдечния ритъм. – ако имате прекалена киселинност на кръвта (състояние, наречено хиперхлоремична ацидоза). – ако имате тежки проблеми с бъбреците. Обърнете специално внимание при употребата на AZARGA • ако страдате от стенокардия (гръдна болка), проблеми с кръвообръщението или ниско кръвно налягане. AZARGA може да влоши състоянието Ви. Ако забележите промени в тези симптоми, посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро.

• ако получите някаква тежка алергична реакция, докато използвате AZARGA, независимо от причината, лечението с адреналин може да не е ефективно. Затова когато Ви прилагат някакво друго лечение, моля съобщете на лекуващия лекар, че използвате AZARGA. • ако страдате от диабет. AZARGA може да прикрие симптомите на ниска кръвна захар (хипогликемия) като треперене и замаяност и затова е необходимо да го използвате с повишено внимание. • ако имате проблеми с черния дроб. Обсъдете това с Вашия лекар. • ако имате сухота в окото или проблеми с роговицата. Обсъдете това с вашия лекар. • AZARGA не се препоръчва за деца под 18 години. Употреба на други лекарства AZARGA може да повлияе или да се повлияе от други лекарства, които приемате, включително други капки за очи за лечение на глаукома. Моля информирайте Вашия лекар, ако приемате или възнамерявате да приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане, лекарства за сърце, лекарства за лечение на диабет, лекарства за лечение на стомашни язви или противогъбични, противовирусни, или антибиотични лекарства. Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта. Бременност и кърмене Не трябва да използвате AZARGA, ако сте бременна, или е възможно да забременеете. Консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате AZARGA. Ако кърмите, можете да използвате AZARGA. Посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини Не шофирайте или не работете с машини, докато зрението Ви не се проясни. Възможно е да установите краткотрайно замъгляване на зрението след използване на AZARGA. Едно от активните вещества може да влоши способността на пациенти в старческа възраст за изпълнение на задачи, изискващи активна умствена дейност и/или физическа координация. Ако се получи такова повлияване, обърнете внимание при шофиране или работа с машини. Важна информация относно някои от съставките на AZARGA В AZARGA се съдържа консервант (бензалкониев хлорид), който може да промени цвета на меките контактни лещи и да предизвика възпаление на очите. Затова, не носете контактни лещи, докато използвате AZARGA. Изчакайте 15 минути след употребата на AZARGA, преди да поставите контактните лещи обратно. 3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ AZARGA Винаги използвайте AZARGA точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възрастни: 1 капка в увреденото око/очи, два пъти дневно-сутрин и вечер. Използвайте AZARGA и в двете очи само, ако така Ви е казал Вашият лекар. Използвайте го толкова дълго, колкото Ви е предписал Вашият лекар.

Ако капката не попадне в окото, опитайте отново. Ако сте поставили повече от необходимото количество AZARGA, незабавно изплакнете с топла вода. Не поставяйте повече капки, докато дойде времето за следващата обичайна доза. Ако сте пропуснали да поставите AZARGA, продължете със следващата доза по Вашата обичайна схема. Не поставяйте двойна доза, за да компенсирате забравената. Не поставяйте повече от една капка дневно в увредено око/очи два пъти дневно. Ако сте спрели употребата на AZARGA, без да го съгласувате с Вашия лекар, налягането в окото Ви няма да се контролира, а това може да доведе до загуба на зрението. Ако използвате и други капки за очи, изчакайте поне 5 минути между поставянето на AZARGA и другите капки за очи. Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.