6 факта, които един фен на „Игра на тронове“ трябва да знае

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Какво всеки фен на „Игра на тронове“ трябва да знае

Последният епизод от четвъртия сезон на сериала вече излезе и сега ни остава да чакаме до следващата година за още от „Игра на тронове“. Разбира се винаги можете да посегнете и към книгите, като по този начин се присъедините към всички онези леко нагли фенове, които вече знаят какво ще се случи.

Ако пък сте истински фенове и искате да сте запознати с всички детайли и интересни теории, за вас имаме 6 факта, от света на „Игра на тронове“, които трябва да знаете. Внимнание, спойлери!!!

Драконите на Денерис всъщност никога не са били отвличани. Това беше една от големите промени в сериала. В екранизираната версия маговете от Карт отвличат драконите на Денерис, за да я примамят да влезе в Дома на немрящите. Така завършва и втори сезон на „Игра на тронове“. В книгите Денерис влиза сама в Дома на немрящите, за да разбере какъв ще бъде пътят ѝ за възвръщане на Железния трон във Вестерос.

Пророчествата за триглавия дракон Няколко пророчества са разкрити по време на престоя на Денерис в Дома на немрящите. Те обаче не успяха да намерят място в сериала по обясними причини (отвличането на драконите като цяло промени сюжета). Сред пророчествата се отличава това за Триглавия дракон. Гербът на дома Таргариен, към който принадлежи и Денерис, е триглав дракон. Той символизира Егон Завоевателя, който пристига и завладява Вестерос 3 хил. години преди събитията в книгите и сериала, и неговите две сестри (които също са му и съпруги, типична черта за Таргариените е инцесът). Тримата яздели дракони и обединени успяли да сломят шест от седемте кралства (Много години по-късно Дорн се присъединява към обединен Вестерос посредством династичен брак). Сега обратно към пророчеството. Денерис има три дракона и ще язди един от тях. Остават още два, които трябва да бъдат възседнати от двама души, в чиито жили тече кръвта на дракона. Кои ще са те, предстои да се разбере.

Виж още: Кои са всъщност магическите места от „Игра на тронове“

Ами ако Нед Старк НЕ Е баща на Джон Сняг? Известният с честността, безукорния морал и склонността да постъпва правилно абсолютно винаги Нед Старк се завръща от война с извънбрачно дете. Та той не поиска да постъпи неморално, дори когато трябваше да защитава собствения си живот и интересите на кралството. Как се очаква такъв човек да е изневерил? И тук изскача теорията на конспирацията. Ами ако не Нед Старк е баща на Джон? Но пък Джон прилича повече на истински Старк от собствените деца на Нед. Тогава остава да е дете на починалата сестра на Нед, Лиана Старк от времето, когато е била „в плен“ на Регар Таргариен. Всъщност този плен не е ясно колко е плен. Но той е и основната причина за избухването на възстанието срещу таргариените. Робърт Баратеон, който трябвало да се ожени за Лиана, и Едард Старк събират знамената и тръгват на поход срещу краля (наред с още много други събития). Самата Лиана умира при неясни обстоятелства, малко преди да бъде спасена от Нед. На окървавения ѝ смъртен си одър тя го кара да обещае нещо, което все още не е ясно. Теорията казва, че Джон е заченат от Регар и Лиана, а това, което трябва да обещае Нед, е, че никога няма да разкрие истинския произход на Джон. В резултат на това, Едард се сдобива с незаконно дете, което гледа и обича, а Робърт Баратеон, който се е зарекъл, че ще изтреби и последния Таргариен, не докосва и с пръст Джон. Дали е така и какво ще стане, ако е така, надяваме се да научим в бъдещите книги.

Пророчеството за Церсей Отвъд всичките тези стремежи за власт и могъщество, това, което движи Церсей в действията ѝ, е страхът. Още като младо момиче тя посещава една гледачка – Маги Жабата, която ѝ предсказва, че ще стане кралица, но децата ѝ ще умрат преди нея, а тя самата ще дойде някоя по-млада и по-красива, която ще я измести и ще ѝ отнеме всичко скъпо. Церсей предполага, че това ще е Марджъри Тирел. Друга част от пророчеството предрича, че Церсей ще умре от ръката на валконарът ще отнеме живота ѝ. „Валконар“ на езика на древна Валирия означава „по-малък брат“.

Виж още: Може да има още една книга от „Песен за огън и лед“

Къде е Рикон? Най-малкият син на Нед Старк изчезна след като се раздели с Бран. Бран пое в посока отвъд Вала, а какво става с Рикон и Оша, която го пази? Тази мистерия вероятно ще бъде разрешена в шестата книга. В „Танц с дракони“ в една от главите, посветени на сър Давос, лорд Мандърли (един от рицарите на Нед Старк) кара Давос да вкара обратно малкия Рикон във Вестерос. Лордът предполага, че детето се крие заедно с Оша на остров Скагос, намиращ се почти до Вала.

Тирион всъщност е доста грозен Питър Динклидж е доста приятно изглеждащ в сравнение с истинския Тирион. Той е с две различни по цвят очи – едното черно, а другото зелено, главата му е твърде голяма, а белегът, получен при битката при Черната вода не просто е одраскал лицето на Тирион, както в сериала, ами го оставя без половин нос и доста обезобразен. Та Тирион е доста грозен.