Девон рекс – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

14
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

04.06.2014

Темперамент: Девон рекс са енергични и игриви котки. Истински палавници, те могат да се озоват на най-неочаквани места, а неспирното им желание да се забавляват може да превърне и най-обикновения обект в щура играчка. Компанията на стопаните обаче не остава по-назад за девон рекс – вниманието на собственика е от първостепенно значение… докато не дойде време за игра. Девон рекс се препоръчва за хора, страдащи от алергии към котки.

 

Оценка на породата:

 

Външни белези: Главата е с триъгълна форма и ясно изразени скули. Очите са големи и бадемовидни, поставени широко. Цветът им е жълт или зелен. Стопът е ясно изразен. Ушите са ниско поставени, доста големи, с широка основа и заоблени краища. Във вътрешността им снопчета косми образуват т.нар. „шалче в ухото“. Шията е сравнително дълга. Входът в гръдния кош е широк. Тялото е издължено и добре замускулено. Крайниците са дълги, като гръдните са малко по-къси от тазовите. Лапите са средно големи с овална форма. Опашката е дълга и заострена към края. Космената покривка е къса, но космите са къдрави. Цветът на козината може да е различен, но белите петна (с изключение на костенурковата окраска) не са желателни.

 

Здравословни проблеми: Големите уши на девон рекс са предразположени към бактериални инфекции и имат нужда от редовно почистване. Типични заболявания за кучетата като тазобедрена дисплазия и проблеми с колянното капаче могат да споходят и котките от породата девон рекс.

 

История, произход и предназначение: Породата девон рекс е сходка с корниш рекс, но гените, кодиращи необичайния й вид, са съвсем различни. Наименованието на девон рекс произлиза от графство Девъншир във Великобритания, където през средата на 20 век в котилото на съвсем обикновена майка-котка се родило едно такова коте.  Усилената селекция, напълно отделена от тази за породата корниш рекс, дала началото на новата порода няколко години по-късно.