AZYTER – АЗИТЕР КАПКИ ЗА ОЧИ МОНОДОЗИ 15МГ/ГР # 6 | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки,…

1
Добави коментар

АЗИТЕР

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ АЗИТЕР 15 mg/g, капки за очи, разтвор в еднодозова опаковка AZYTER 15 mg/g, eye drops, solution in single-dose container Азитромицин дехидрат (Azithromycin dehydrate) Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или лекаря, лекуващ Вашето дете или Вашия фармацевт или медицинска сестра. Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас или вашето дете. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Какво съдържа тази листовка: 1. Какво представлява АЗИТЕР и за какво се използва 2. Какво трябва да знаете, преди да използвате АЗИТЕР 3. Как да използвате АЗИТЕР 4. Възможни нежелани реакции 5. Как да съхранявате АЗИТЕР 6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява АЗИТЕР и за какво се използва Азитер съдържа азитромицин, антибиотик, принадлежащ към класа на макролидите. Азитер се използва за локалното лечение на някои очни инфекции от бактериален произход (включително при пациенти в старческа възраст) и деца от раждането до 17 годишна възраст:

* пурулентен бактериален конюнктивит;

* трахоматозен конюнктивит (специфична очна инфекция, дължаща се на бактерия, наречена Chlamydia trachomatis, която се открива или се среща в развиващите се страни).

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате АЗИТЕР НЕ използвайте Азитер:

* Ако сте алергични към азитромицин или някой друг антибиотик от класа на макролидите или към средноверижни триглицериди.

Предупреждения и предпазни мерки Говорете с Вашия лекар или лекаря, лекуващ детето Ви, с фармацевта или медицинската сестра, преди да използвате АЗИТЕР:

* Ако възникне алергична реакция, трябва да преустановите лечението и да се консултирате с Вашия лекар;

* Ако не забележите подобрение в рамките на три дни след началото на лечението или ако се появят неестествени признаци, трябва да се консултирате с Вашия лекар;

* Като се има предвид Вашата очна инфекция, не се препоръчва носенето на контактни лещи.

Това лекарство е предназначено само за очно приложение. Да не се инжектира или поглъща.

Други лекарства и Азитер Ако използвате някакви други лекарства, които се прилагат в окото, Вие трябва:

* да приложите другото офталмологично лекарство;

* да изчакате 15 минути;

* да приложите Азитер последен.

Моля, уведомете Вашия лекар или лекаря, лекуващ детето Ви или фармацевта, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Бременност Азитер може да се използва по време на бременност. Вашият лекар може да Ви предпише това лекарство, докато сте бременна, ако реши, че е необходимо.

Кърмене Ограничени данни показват, че азитромицин се отделя в кърмата, лекарството може да се използва по време на кърмене. Ако сте бременна или кърмите, мислите, че сте бременна или планирате да имате бебе, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини Можете да получите временно замъглено зрение след очно приложение на този продукт. Изчакайте, докато се възстанови нормалното Ви зрение, преди да шофирате или работите с машини.

3. Как да използвате АЗИТЕР Това лекарство е предназначено за приложение в окото (очно приложение). Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или лекаря, лекуващ детето Ви. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или лекаря, лекуващ детето ви или фармацевта.

Дозировка: Обичайната доза за възрастни (включително в напреднала възраст) и деца от раждането до 17-годишна възраст е една капка два пъти дневно в окото (очите), което (които) се лекува(т): една капка сутрин и една капка вечер.

Продължителността на лечението е три дни. Поради продължителното действие на продукта, ако все още имате остатъчни признаци на бактериалната инфекция, не е необходимо да се продължи лечението повече от три дни.

Начин на приложение За правилно приложение на Азитер:

* измивайте добре ръцете си преди и след използване на продукта;

* поставете една капка в окото, което ще се лекува, като гледате нагоре и леко дръпнете надолу долния клепач;

* избягвайте да докосвате окото и клепачите с върха на капкомера на еднодозовата опаковка;

* изхвърлете еднодозовата опаковка след употреба. Не я съхранявайте за последваща употреба.

ДА НЕ СЕ ИНЖЕКТИРА, ДА НЕ СЕ ПОГЛЪЩА.

Ако сте пропуснали да използвате Азитер Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели употребата на Азнтер Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако възнамерявате да спрете лечението.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар фармацевт или медицинска сестра.

4. Възможни нежелани реакции Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следните нежелани реакции на очите са наблюдавани при приложение на продукта: Много чести: може да засегнат повече от 1 на 10 души:

* преходен очен дискомфорт (сърбеж, парене, щипане).

Чести: може да засегнат до 1 на 10 души:

* замъглено виждане;

* усещане за залепване на клепача;

* усещане за чуждо тяло.

Нечести: може да засегнат 1 на 100 души:

* сериозна алергична реакция, която води до оток на лицето или гърлото (ангиоедем);

* алергична реакция (свръхчувствителност);

* възпаление на конюнктивата (може да се дължи на инфекция или алергия) (конюнктивит);

* алергично възпаление на конюнктивата (алергичен конюнктивит);

* възпаление на роговица (кератит);

* сърбяща кожа на клепачите (екзема на клепачите);

* суха, зачервена кожа на клепачите, подуване на клепачите (едем на клепачите);

* очна алергия;

* сълзене на очите;

* зачервяване на клепачите (еритем на клепачите);

*зачервяване на конюнктивата (конюнктивална хиперемия).

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или лекаря лекуващ Вашето дете или Вашия фармацевт или медицинска сестра. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.

5. Как да съхранявате АЗИТЕР Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху външната картонена опаковка и еднодозовата опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Да не се съхранява над 25°С. Съхранявайте еднодозовите опаковки в сашето, за да се предпазят от светлина. Изхвърлете отворената еднодозова опаковка с всичкия оставащ разтвор незабавно след първата употреба. Не я съхранявайте за последваща употреба. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Азитер Активното вещество е азитромицин дихидрат. Всеки грам от разтвора съдържа 15 mg от азитромицин дихидрат, еквивалентен на 14,3 mg азитромицин. Една еднодозова опаковка с 250 mg разтвор съдържа 3,75 милиграма азитромицин дихидрат; Другата съставка е средноверижни триглицериди.

Как изглежда Азитер и какво съдържа опаковката Азитер е разтвор за очно приложение (капки за очи, разтвор), доставян в еднодозови опаковки, всяка съдържаща 0,25 g от продукта. Той е бистра, безцветна до бледожълта маслена течност. Опаковката съдържа шест еднодозови опаковки в саше, което е достатъчно за един курс на лечение.

Притежател на разрешението за употреба: LABORATOIRES ТНЕА, ФРАНЦИЯ.

Производител: LABORATOIRES ТНЕА, ФРАНЦИЯ; Laboratoire UNITHER, ФРАНЦИЯ.