ACNERIN – АКНЕРИН ЛОСИОН 100МЛ | Аптека-инфо предлага фармацевтичен справочник и информация за аптеки, лекарства, описания и…

2
Добави коментар

                                                 АКНЕРИН / ACNERIN

СЪСТАВ

100,0 ml разтвор дермален съдържа лекарствено вещество Еритромицин / Erythromycin base / в количество – 3,0 g. В състава са включени и следните помощни вещества: пропиленгликол, етилов алкохол 96%.

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА Разтвор дермален

СВОЙСТВА НА ЛЕКАРСТВЕНИЯ ПРОДУКТ И НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ Намиращия се в състава на лекарството макролиден антибиотик еритромицин подтиска растежа на бактериите, които играят съществена роля в развитието на болестните промени при младежкото акне и други кожни инфекции. Противомикробното му действие се осъществява чрез потискане синтезата на протеини, необходими за развитието на микроорганизмите.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА АКНЕРИН? Лекарството е предназначено за локално лечение на различни форми на обикновено акне.

ВНИМАНИЕ! В КАКВИ СЛУЧАИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВА АКНЕРИН? Противопоказания са всички заболявания и състояния при които употребата на дадено лекарство е свързана с висок риск от поява на нежелани реакции или влошаване на състоянието. Поради тези причини, Акнерин не трябва да се прилага при данни за свръхчувствителност (алергия) към Еритромицин или помощните вещества на лекарствения продукт. Не се прилага при инфекции на кожата , причинени от гъбички.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ За да се постигне необходимия лечебен ефект при приложението на лекарството и да се избегне в максимална степен появата на нежелани реакции, е необходимо точно спазване на препоръчваните дозировки и продължителност на лечението. Продукта не трябва да се прилага върху открити рани и лигавици, да не се поставя в конюнктивалния сак и устната кухина. При продължително приложение към еритромицина може да се развие резистентност. Терапевтичният ефект на лекарството може да се прояви след 3-4 седмично лечение. При липса на клинични признаци на подобрение след 6-8 седмично приложение е необходимо да се потърси консултация с лекар. В тези случаи трябва да се мисли за възможна нечувствителност на микроорганизмите към еритромицина или развитие на резистентност към него. Употреба в периода на бременност и кърмене Еритромицин трудно преминава плацентарната бариера и не достига клинично значими концентрации в кърмата при пероралното или локалното му приложение. Въпреки това, поради липса на специални клинични проучвания относно безопасността му при бременни и по време на кърмене, е необходима консултация с лекуващия лекар при необходимост от лечение с продукта на такива пациентки. Употреба по време на шофиране и при работа с машини Не повлиява негативно активното внимание и рефлексите. Не оказва влияние върху психическата и физическата работоспособност.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ Това са всички неблагоприятни прояви, които е възможно да се появят след прилагането на лекарството и които не са свързани с основното заболяване. Необходимо е да информирате своевременно лекуващия Ви лекар при появата им. Най-често могат да се наблюдават следните локални нежелани реакции: зачервяване, сърбеж, обриви, дребно лющене върху кожните участъци, третирани с лекарството. В тези случаи е необходимо да преустановите неговото приложение и да се обърнете към лекуващия Ви лекар, тъй като е възможно това да бъдат признаци на свръхчувствителност (алергия) към лекарството.

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ФОРМИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ При едновременно приложение на няколко лекарства могат да възникнат нежелани лекарствени взаимодействия. За да бъдат избегнати подобни неблагоприятни взаимодействия, не се препоръчва употребата на резорцинол, салицилов спирт, продукти, съдържащи сяра, третиноин и изсушаващи кожата средства при лечението с Акнерин. Това лекарство може да бъде прилагано след употребата на почистващи и излющващи кожата лекарствени продукти, витамини.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ За да се постигне желания лечебен ефект е необходимо предварително да се почистят засегнатите кожни участъци с тоалетно мляко или подходящ лосион, за да се отстранят корите и остатъците от засъхнала гной. Засегнатите участъци се намазват с помощта на памучен тампон, напоен с разтвора, 2 пъти дневно. Лечението може да продължи 6-8 седмици.

ПРЕДОЗИРАНЕ Няма случаи на предозиране при локално приложение на Акнерин в препоръчвани дозировки.

СЪХРАНЕНИЕ В оригинални опаковки при температура до-250 С на защитени от пряка светлина места.