Какво ще стане, ако… Земята спре?

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Въртенето е в основата на почти всяко движение на тела във Вселената. Какво ще стане, ако Земята изведнъж спре да се върти около оста си? Нещо доста впечатляващо, но в никой случай – приятно. Скоростта, с която в момента се върти, измерена на екватора, е 1674,4 км/ч. От там до 0 има доста.

Първото нещо, което ще усетим, е как западната част от тялото ни се блъска в източната и като цяло се отправяме на изток с гореспоменатата скорост, под формата на доста добре анимирани плашила. Телата ни изминават малко под 400 метра в секунда – феноменална скорост за човек, но за съжаление смъртоносна. Посетителите на полюсите ще имат по-голям късмет – там въртенето на повърхността е по-бавно и шансовете им за оцеляване са доста по-големи… Докато не се раздвижи атмосферата.

 

 

Земята спира, но както ние, така и въздухът продължава. Ураганните ветрове, които ще последват спирачките на планетата, ще са с ефект, силно наподобяващ този на атомна експлозия. Само че малко по-силен. Толкова бърз, че въздушното съпротивление с всичко, което не успее да отлети, ще предизвика масови пожари. Естествено хората в самолети няма да усетят така рязко ситуацията в първия момент, но ураганите ще се погрижат и за тях. Както и за планините – ерозията, предизвиквана от ветровете ще изравни голяма част от върховете с обкръжението им.

Водата не спира за никого. Километрични цунамита ще залеят всички западни брегове, покривайки почти цялата суша. На доста места,ще стигнат и до източните. След като се успокои, световният океан ще се оттегли към полюсите. Ротационната сила няма да го придърпва към екватора и ще е свободен да се подчини на по-силната гравитация край бившата ос на въртене. Грозноватия геоид, който всъщност е Земята, най-вероятно ще се посплеска с времето и ще придобие по-сферична форма. В следствие на това и водите биха могли донякъде да се върнат към екватора, но само частично.

 

Приблизително изображение на сушата след катаклизма. Изображение @Gizmodo

Е, поне денят ще ни стига за всичко. Вместо 24 ще имаме на разположение 8765 часа в едно денонощие, още известно като година. Не ми се мисли колко ще е работното време, но глобално това би означавало замръзване на тъмната половина и неземно високи температури на осветената.

Ще се размагнитизираме. Не че ще ни пука, понеже отдавна ще сме изчезнали като вид, но спирането на въртенето означава и премахване на електромагнитното поле, което металното ядро създава около Земята. Това значи пряко излагане на UV лъчение, още по-високи температури за осветената част на планетата и още по-малък шанс за оцеляване дори на хлебарките.

В крайна сметка не ни се иска Земята да спира. Ама никак. Как мислите – има ли възможност някой природен катаклизъм или гениален план на човечеството да ни доведе до този така зрелищен край?

Вижте още: Учени откриха огромен океан на 640 километра под повърхността на Земята