Калориен баланс и метаболизъм

6
Добави коментар

Калориен баланс и метаболизъм

Когато решава да сваля тегло, всеки трескаво започва да брои калориите, които приема. Това има има еди-колко си калории, онази пържола май беше много калорична. Действа се на принципа колкото по-малко, толкова по-добре. Логиката е разумна – щом многото храна ни прави дебели, значи малкото ще ни направи слаби и стройни, а за по-бързи резултати – никаква!

За съжаление организма ни не се подчинява на логически, а на собствени биологични закони, които често ни убягват? Тайната се крие в нашия метаболизъм. „Бавният“ метаболизъм често служи като оправдание за хората, които не могат да отслабнат. Свиват рамене и казват: „Такъв ми е метаболизма“. Тайничко завиждат на онези с бърза обмяна, които поглъщат огромни количества храна без да качат и грам. Всъщност, доколко е предопределен метаболизма ни и как влияе начинът ни на живот и хранене върху него. За да разберем, първо ще трябва да научим повече за него.

 

СЪЩНОСТ НА МЕТАБОЛИЗМА

Обмяната на веществата, наречена още метаболизъм, представлява едно от основните свойства на живия организъм и обхваща хиляди отделни реакции, свързани помежду си в метаболитни вериги. Те се разделят на два основни процеса: анаболизъм и катаболизъм.

С термина анаболизъм означаваме процеса на усвояване на приетите хранителни вещества, изграждането на тъканите и обновяването на съществуващите. Това са всички реакции, при които организма синтезира различни съединения от по-прости такива. Например, синтезирането на съкратителни белтъци (мускули), ензими, хормони, нуклеинови киселини, гликоген, мазнини и други. Те са в основата на растежа при децата, увеличаването на мускулната маса, натрупването на подкожни мазнини и по правило са енергоконсумиращи – използват значителни количества енергия за целта.

Разграждането на веществата до по-прости, съчетано с освобождаване на енергия, наричаме катаболизъм. Тази енергия може да произхожда от приетите хранителни вещества, но може и да е предварително натрупана в организма – мускули, гликоген, мазнини.

На пръв поглед анаболизма и катаболизма са два различни процеса, но всъщност те са двете страни на един и същи процес, този на постоянно самообновяване на нашия организъм и протичат паралелно – постоянно се синтезират и постоянно се разграждат вещества. За да се случва това, обаче е необходима енергията, която доставяме чрез храната. И тъй като в природата нищо не се губи, за тази енергия има 2 варианта: да изгори или да се натрупа в организма (най-вече като мазнини). Това какво ще се случи зависи дали енергията е точно колкото е необходима за поддържане на жизнените процеси, дали е повече от необходимото или е по-малко.

Ако поетата храна задоволява точно нашите енергийни потребности, без да остава излишък, който да се складира, то анаболизма и катаболизма се намират в баланс помежду си и нашето тегло не се променя. Това е нашата основна обмяна на веществата или базов метаболизъм и се измерва в калории за едно денонощие при състояние на относителен покой. За тези случаи казваме, че сме в калориен баланс т.е. приемаме толкова калории, колкото горим.

Ако приемаме обаче повече калории, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените функции, анаболните процеси започват да преобладават над катаболните и ние качваме тегло – мускули, ако тренираме и се храним правилно или мазнини (в повечето случаи). При тези ситуации ние се намираме в положителен калориен баланс.

Съответно казваме, че сме в отрицателен калориен баланс ако приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме. Тогава започват да преобладават катаболните процеси и организма започва разграждане синтезирани вече тъкани/ вещества (гликоген, мускули и мазнини), за да допълни липсващата енергия. В резултат на това ние започваме да губим тегло. Толкова ли е лесно обаче, колкото изглежда?

 

БАЗОВ МЕТАБОЛИЗЪМ

Скоростта, с която протича обмяната на веществата, наричаме базов метаболизъм. Колкото по-бързо протичат анаболните и катаболните процеси и колкото повече енергия ни е необходима за осигуряване на основните жизнени функции, толкова по-висок е базовия метаболизъм.

Донякъде метаболизма ни е предопределен генетично и е свързан с нивата на някои хормони, донякъде и сами сме си виновни за това да е бавен. Хората с лош генетичен старт имат бавна обмяна и нисък базов метаболизъм. За тях е много по-лесно да прекрачат границата на калорийния си баланс. Това не означава, че хора с бърз метаболизъм не могат да качат тегло. Просто при тях прага на калорийния баланс е много висок и за да го преминат трябва да поемат доста повече храна.

След като обаче всеки има определен базов метаболизъм, не е ли достатъчно просто да бъдем под калорийния баланс, колкото и нисък да е той, за да сваляме тегло?

Ако нещата бяха толкова прости, едва ли щеше да има толкова гладни и дебели хора. Както споменах, организма ни не признава нито логическите закони, нито математически изчисления. Нашият метаболизъм е наследство от времена, когато храната не се е купувала от магазините. Тогава, при големи периоди без препитание, за да оцелееш не ти е бил необходим бърз метаболизъм, а точно обратното. Организма ни е научен да забавя основната си обмяна всеки път, когато остава дълго време без храна, така както се забавя сърдечната честота, когато ни е студено. Всяко гладуване, приемане на твърде малко калории и неравномерно хранене за сравнително дълъг период от време (няколко дни и повече), „напомня“ на тялото за онези „смутни” времена, когато е трябвало да се забави метаболизма, за да оцелеете. И това се случва всеки път, когато сте на поредната хипер-ултра ниско калорийна диета, всеки път когато решавате да погладувате, за да се вталите. Това е просто механизъм на тялото за оцеляване.

Разбира се, че подобни „издевателства“ над тялото ви ще доведат до така желаното сваляне на тегло, но на каква цена? В един момент „магическата” диета ще изгуби своята „сила“, защото вашият метаболизъм е преминал в „Икономичен режим“. Краят на вашето „гладуване“, в съчетание с по-бавната обмяна, създадена от самите вас ще даде възможност на тялото да се презапаси с всяка допълнителна калория, което е основната причина за т.нар. йо-йо ефект.

За да се преборите с наднорменото тегло вие трябва постоянно да се стремите да ускорявате вашия метаболизъм или поне да не позволявате да се забавя, докато сте на диета. Как да стане това?

 

УСКОРЯВАНЕ НА МЕТАБОЛИЗМА

Спрете постоянно да мислите колко ли калории имаше в последната салата, а започнете да мислите как ще ускорите базовия си метаболизъм, за да не ви притесняват калориите в салатата. На първо място започнете да тренирате с тежести, ако досега не сте го правили. Усилената мускулна работа увеличава метаболизма в покой часове след тренировката, за разлика от монотонното кардио. Последното го заменете с интервална кардио тренировка.

Метаболизма няма да се забавя, ако избягвате голяма рестрикция в количеството на приеманите калории. Много „гурута” обичат правилото на 500-те калории. Каквато и стойност на метаболизма да получат вадят 500 калории. Това не отчита двигателната активност (енергоразхода) и не се съобразява с различната нужда от калории при всеки. По-точния метод за определяне на калорийната рестрикция е процентният. Никога не приемайте с по-малко от 15-20% от необходимите ви калории за дълъг период от време.

Винаги по-добрият вариант е отрицателният калориен баланс да получите предимно чрез увеличаване на енергоразхода, а не толкова чрез намаляване на енергоприема т.е. по-добре е да ядете повече и да тренирате повече.

Търсете плавно и постоянно намаляване на теглото. Бързата загуба на тегло е голям стрес за организма и основен фактор за забавяне на метаболизма. Също означава че губите и мускулна маса. А мускулите са „двигателят“ на метаболизма, тъй като горят най-много калории. Нормално е да сваляте 0,5 до 1 кг (за хората с по-голямо наднормено тегло) седмично.

Комбинирайте правилно храните. Съчетавайте белтъчини с мазнини или белтъчини с въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Никога не приемайте по-големи количества въглехидрати и мазнини на едно хранене. Наблегнете на зеленчуците с повече фибри – различни варианти на зеле, зелени салати, броколи, карфиол, чушки и други. Те имат висок термичен ефект – тялото ви изразходва дори по-голямо количество калории за обработката им, отколкото те реално съдържат. Може да ги приемате с всяко хранене в неограничени количества.

Избирайте само качествена и ИСТИНСКА храна. Това е храната, която не е обработена технически от човека. Стойте настрана най-вече от рафинирани въглехидрати и трансмазнини. Както казва фитнес иконата Джак Лалейн: „Ако човек го е създал, не го яж!“.