Вайгела (Weigela)

16
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Вайгела

(Weigela)

Семейство Бъзови (Caprifoliaceae)

Публикувано от bimbargo на 19 юни 2014 г.

Последна промяна на 19 юни 2014 г.

Вайгела (Weigela) е род листопадни храсти от сем. Бъзови (Caprifoliaceae), представен от 38 вида. Родът носи името на немския изследовател Christian Ehrenfried Weigel. Произхожда от Източна Азия. На височина достига до 2 метра. Листата са зелени, издължени, елипсовидни и назъбени по края с дължина 5 – 15 см. За листата е характерно, че през есента се обагрят в червено. Цъфти през май и юни с бели, розови и червени фуниевидни цветове. При правилно отглеждане е възможен повторен цъфтеж в края на лятото.
Популярни за отглеждане в градините сортове са W. florida ‘Foliis purpureis’, W. florida ‘Variegata’, W. praecox ‘Variegata’.

Място: Подходящото за отглеждане на вайгела място е на директно слънце или полусянка.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да е богат на хранителни вещества, с добри дренажни свойства. Поливането следва да е умерено, като с всяко поливане внасяйте и торове. След цъфтежа е добре да се подреже.

Размножаване: Най-лесно с резници през май- юни след подрязването.

Съвет на градинаря: Подобно на люляка, форзиция и червена калина, вайгелата е подходяща за оформяне на жив плет. Особено ефектни живи плетове се получават при комбинирането на няколко вида.