Терапия с небулайзер за инхалации

1
Добави коментар

Няма човек, който някога да не се е сблъсквал с респираторен проблем. Дали това ще е настинка, която причинява кашлица, алергичен пристъп на задушаване, инфекция на дихателните пътища или астма, затрудненото дишане е нещо, което е неприятно за всеки. Повечето от нас знаят най-различни „бабини лекове“, които да облекчат симптомите на респираторните заболявания. Много често тези методи се състоят в запарване на някоя билка или комбинация от билки и вдишване на парите от „отварата“. Тези методи обаче не винаги са адекватни, а понякога могат и да бъдат опасни за боледуващия.

През последните години за домашно лечение на респираторни заболявания, за бронхиална астма и усложнения при възпаление на сливиците, се разпространява употребата на т.нар. небулайзер за инхалации.  Небулайзерът работи на принципа на образуване на аерозлни частици от лечебен препарат, които се изтласкват до най-малките бронхиоли в белите дробове. Това позволява на лекарството да достигне до точното място на възпалението, което превръща инхалационната терапия с небулайзер във високо ефективен способ за лечение и спомага за максимално бързо овладяване на заболяването.

Това средство за терапия има своите специфики и неговата употреба винаги трябва да бъде обсъдена с лекуващ специалист и да се използва според лекарски напътствия. При лечението на малки деца или бебета изполването на небулайзер за инхалации се прилага много често, тъй като в тази възрастова група повечето антибиотици и противовъзпалителни медикаменти са твърде „силни“ за малкия организъм и могат да предизвикат нежелани реакции, включително и да усложнят състоянието на боледуващото дете.

На българският пазар вече се предлагат компактни небулайзери, които са лесно преносими и удобни за използване във всякакви условия. За малките членове на семейството се предлагат и много тихи небулайзери, които да не притесняват детето, а повечето комплекти съдържат накрайници за уста и нос, както и маски с малък размер, подходящи за най-малките.

Някои модели небулайзер за инхалации, като например небулайзер Microlife NEB 100B, са пригодени, така че да са безопасни за детето и се предлагат заедно с интересни лепенки, които да се залепят за корпуса на уреда. Тези лепенки превръщат терапията с инхалации в забавление за вашето дете, а процесът на лечение за родителите става по-лек и приятен.

Не забравяйте, че бързото оздравяване на детето зависи и от неговото добро настроение!