10 любопитни факта за левичарите

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Какво интересно може да се знае за леворъките хора

Случвало ли ви се е да видите, че някой пише с лявата ръка и искрено да се изненадате от факта. Около 10% от хората по света работят по-добре с лявата си ръка, ритат топка с левия си крак и когато имат да чуят нещо важно, подават лявото си ухо. Това се дължи на факта, че при тях много по-развито е дясното полукълбо на мозъка.

Дясното полукълбо на мозъка отговаря най-вече за творческото мислене, изкуствата, въображението и т.н. Това е и причината левичарите често да притежават и някаква дарба за изкуство. Като цяло от тях се получава добър компаньон, защото има нещо странно в тях и най-малкото, интересни са.

Ето няколко любопитни факта за левичарите:

Около 10% от населението на земята е левичари

Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Виж още: Може ли децата ни да станат по-умни?

На 13 август се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Думата „ляв“ има негативна конотация. На латински sinister означава „ляв“ и „зъл“, докато на санскрит съществува една и съща дума за „ляв“ и „порочен“. 

Проучване от 2011 г. показва, че левичарите пият по-често алкохол.

Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40 процента от страдащите от това заболяване са именно левичари.

Виж още: Защо виждаме неща, които не съществуват

В редица спортове като бейзбол, бокс и дори шахмат левичарите притежават предимство пред десничарите. Тяхната стратегия е съобразена спрямо по-силната им лява страна и това обърква противника. 

Синдромът на левичарите се появява тогава, когато хора, използващи лявата си ръка, са принудени да пишат с дясната си ръка, като по този начин се причинява психично състояние на объркване.

Според ислямските закони човек няма право да докосва половите си органи с дясната ръка. В резултат на това когато ходят до тоалетната, мюсюлманите ползват тоалетната хартия с лявата.

Виж още: Няколко съвсем реални супергерои 

Според д-р. Ник Чербуин от Австралийския национален университет левичарите са по-добрите геймъри. Той заявява, че това се дължи на по-високата ефективност при споделяне на информация между лявото и дясното полукълба. 

Средно леворъките живеят по-кратко от десноръките.