Бейби бум в зоопарка

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Зоопаркът е оазис за хлапетата през уикенда. Ваканциите са повод както за малчуганите в София, така и за гостите на града да се порадват на слона, лъвовете и маймунките. Тази година столичният зоопарк регистрира истински бейби бум сред своите обитатели. „Стандарт“ разучи на какви малки животинчета ще се порадваме това лято.Най-новият обитател на зоологическата градина в столицата е малкото маймунче от породата качулат капуцин. Животинчето е на по-малко от седмица и е първото родено там. Групата капуцини, от която произлиза, е пристигнала у нас през 2010 г. от Германия – 2 женски и 3 мъжки млади маймуни. Таткото на бебчето е на 7 г., а майката – на 5 г. „С всеки изминал ден надеждата маймунчето да оцелее е по-голяма. Ако успеем да го опазим и отгледаме, се надяваме след няколко години тази двойка да ни зарадва с още бебета“, коментира ветеринарният лекар д-р Иван Цветков, който отговаря за голяма част от животните в зоопарка. Засега бебокът
стои захванат за гърба на майка си и е трудно да бъде забелязан на пръв поглед. Цялото му семейство пък го пази от очите и ръцете както на гостите, така и на работниците.

Посетителите на зоопарка могат да се порадват и на 3-месечния Бамби, който противно на очакванията не е еленче, а камилче. Въпреки че не е роден там, той вече е свикнал с обстановката и посетителите. Двамата с майка му с радост приемат вниманието на малчуганите, контактни са и позират за снимки.

Семейството африкански антилопи – кафяво личи, също са се сдобили с наследник. Ветеринарите обаче не могат да кажат колко точно е голямо бебето, тъй като антилопите обикновено скриват малкото си веднага след като родят. Видимо малчуганът е на около месец и е много пъргав и игрив.

Толкова е бърз, че дори ние рядко успяваме да го зърнем казва д-р Цветков. 10-дневно бизонче също радва гостите на зоопарка. Тъй като все още свиква със света и стои плътно до своята мама. Сред по-едрите бозайници има още едно бебче – това на тибетските якове.

И младата двойка благородни елени има новородено на 20 дни. Малкото е третият им наследник, а две еленчета, родени предишните години, вече са заминали за Италия. По-възрастната двойка благородни елени дълги години е радвала зоопарка с потомството си. Тъй като вече са доста стари обаче, персоналът ги разделя по време на размножителния им период. Старият благороден елен Иван е една от най-големите атракции на зоологическата градина. „Рогата му са много големи и красиви и привличат децата. Често им разказвам как това е нашият Рудолф и на Коледа го пускаме да лети с шейната и да раздава подаръци“, разказва д-р Цветков.

През уикенда са се родили и две малки лопатарчета, които са с размерите на котка. Майките им обаче все още ги крият от очите на посетителите и отдалече могат да бъдат видени само две малки кафеникави кълбенца, спящи в храстите. Сред другите малки обитатели на зоопарка има още муфлонче на месец, две козирогчета – близнаци, родени през април, и женско пони на месец и половина.

„Най-голямата ни гордост е новоизлюпеното египетско лешоядче“, казват от зоопарка. Двойката лешояди за втори път има поколение, а зоологическата градина в столицата е единственото място в България, където те се размножават на затворено.