Общината: Няма пропадане на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Няма пропадане на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, информират от пресцентъра на Община Бургас, след като в медийното пространство се появиха слухове за опасност от срутване на храма. До обяд днес е бил извършен оглед от комисия, състоящата се от представители на различни институции – пожарна, полиция, гражданска защита, църковно настоятелство, строителни експерти за състоянието на църквата и безопасността на преминаващите граждани.  

Проверката на комисията е било предварително планирано за днес. Тя е установила, че състоянието на църквата е стабилно. Експертите са категорични, че няма активизиране на пропукванията и сградата е в стабилно състояние. 

Към момента в ход е процедурата за избор на фирма – изпълнител, която ще започне укрепване на храма. За целта правителството отпусна 1 815 069 лв. След като приключат възстановителните и укрепителни действия по конструктивните елементи и изграждането на нови такива, за да се постигне стабилитет на сградата, предстои  да се предприемат действията по изпълнение на консервационно – реставрационните  работи. 

Припомняме ви, че храмът се напука, след като започна изграждането на подземния паркинг на едноименния площад в Бургас. Заради опасност за миряните, църквата бе затворена за посещения и иконите изнесени оттам. Сагата с пропуканата фасада продължава повече от година.