Новият собственик на „Ремотекс“ ще плаща при възможност

7
Добави коментар

Детайли

Четвъртък, 26 Юни 2014 14:20

Посещения: 1258

Новият собственик на радневската фирма „Ремотекс“ АД не е освободен от ангажимент да плаща трудовите възнаграждения, но ако има възможност. Това съобщи вчера Йордан Йорданов от Инспекцията по труда в Стара Загора, попитан какви са шансовете работниците и служителите да получат забавените си заплати. За медията ни той заяви дословно: „Дали се увеличават тези шансове, зависи от възможностите на новите собственици да изправят „на крака“ предприятието и то да заработи. И тогава, ако те го финансират, евентуално би могло да започне изплащане на стари трудови възнаграждения при изпълнение и на още ред други условия“.

Според експерта, ако някой от персонала иска съвет в това отношение, той би го посъветвал да си търси максимално бързо възнагражденията по реда, предвиден от закона, като най-бързо и ефикасно това става чрез съда, тъй като санкциите, които налага Инспекцията по труда, не могат да въздействат на работодателя по начин, по който той да започне изплащането на трудовите възнаграждения.

Йорданов уточни също, че „по същество, собствеността на едно акционерно дружество, каквото е „Ремотекс“, принципно не променя взаимоотношенията между работници, служители и работодател. В случая работодател е самото търговско дружество. Евентуалната промяна на собствеността (тъй като в момента няма вписана такава в Търговския регистър) не променя правото на работещите да търсят трудовите си възнаграждения както по административен ред чрез Инспекцията по труда, така и по съдебен ред, предвиден в Кодекса на труда и в Гражданско-процесуалния кодекс“.

Добрина СЛАВОВА