Седмица 11 от бременността

13
Добави коментар

Детайли

Категория: Бременни

списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Календар на бременността – бременността по седмици

На този етап органите вече са окончателно изградени, така че добрата новина е, че все по-малко външни фактори могат да навредят на вашето бебе. Сега е важно органите да могат да растат, а за тази цел е нужно да им се набавят достатъчно количество кислород и хранителни вещества.

Основите за външните полови органи се образуват и при мъжкия плод пенисът постепенно започва да се вижда. Външните полови белези все още не могат да се различат при ехография, но във вътрешността на тялото вече всичко е определено. При момиченцата са образувани яйчниците, яйчниковите тръби и каналът на матката и вагината. При момченцата тестисите вече са зад коремната стена.   При първата ехография вашият лекар би могъл да определи кога е започнала бременността. Така ще научите относително точно (с разлика не повече от три дни) предвиждания термин за раждането на детето си. От сега трябва да знаете, че раждането може да настъпи две или дори три седмици по-късно и да не се вълнувате излишно, ако има разминавания с прогнозата. В случай, че когато терминът ви настъпи искате да си спестите досадния въпрос : „Не роди ли вече?”, още в началото кажете на близки и познати по-късна дата.

  Бебето

Вашето бебе вече има личице на мъничък човек. Нероденото ви детенце вече има оформено вратле. Лицето му също е напълно оформено. Очите и ушите бавно се доближават до окончателното си място. Клепачите са все още затворени и това ще е така до 6 месец. Оформени са и 32 зъбни пъпки. Телцето на бебето леко се е поизправило, а мускулите му почти постоянно са в движение. Бебето реагира с учестени движения на всякакви външни дразнения през коремната стена.   Кожата на бебето вече не е толкова прозрачна, а директно под повърхността й се образуват кожните фоликули. На малките пръстчета на ръчичките и на крачетата порастват първите нокътчета. Цялото малко телце, което вече е около четири сантиметра, е покрито с мек мъх. Гръдният кош се затваря и осигурява на сърцето достатъчна защита.

Майката

Все още на пръв поглед не изглеждате бременна и все пак вече не можете да закопчаете панталона си. Гърдите ви видимо са наедрели. Възможно е дори да сте качили някой друг килограм. До края на първата третина от бременността стандартно теглото се повишава с 1 – 2 кг. Това е около 10 % от общото увеличение на теглото през бременността. Бебето е най-малката част от това тегло. Повишаването на теглото е следствие от увеличените размери на матка, плацентата и околоплодните води. Известен принос има и уголемяването на гърдите Ви.   Не се притеснявайте, ако не спадате към групата на средно статистическите бременни. Всяка бременност е различна, а Вашето бебе си взима това, от което има нужда! Някои бременни в първите месеци на бременността дори отслабват, най-вече ако гаденето е по-често или ако преди бременността са били с по-високо тегло. При други е обратно – те напълняват рязко в първите месеци, а след това наддават постепенно и по по-малко.   Важно е да се храните разумно, да приемате храни, богати на баластни вещества и витамини. Хапвайте кисело мляко и пийте много течности. Избягвайте кафе, черен чай и газирани напитки.   Лесно се задъхвате при усилие, защото сърцето ви изпомпва много по-голямо количество кръв. Често пулсът ви е учестен. Не пропускайте да почивате. Откажете се от върхови постижения при практикуването на любимия Ви спорт и се занимавайте само със спорт, подходящ за състоянието ви. За бременните жени са препоръчителни плуването и йогата. За добро кръвообръщение е много полезно ходенето пеша поне по половин час на ден. Така ще подобрите и снабдяването на плацентата с кислород.

Таткото

Придружихте ли бъдещата мама на ехографския преглед. Ако не сте, то следващия път задължително го направете. Ще видите как изглежда бебето в утробата и ще чуете забързаният ритъм на сърчицето му.

Бременността в цифри:

11 седмица след първия ден на последния менструален цикъл 10 седмици + 1 – 7 дни (лекарско пресмятане) 9 седмица след оплождането 57 – 63 ден от развитието Дължина на ембриона: около 4 см от главата до опашната кост Тегло на ембриона: около 10 г