Кюстендил отново кани граждани и гости на Празник на черешата

1
Добави коментар

Кюстендил отново кани граждани и гости на Празник на черешата

24.06.2014

Тазгодишният “Празник на черешата”, който се свързва със славата на Кюстендилския край като овощната градина на България, ще се състои на 27 и 28 юни.
Изложението на плодовете на овощния труд в гр. Кюстендил започва още през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
Вяска година на Празника на черешата изложба представя разнообразни сортове череши,  отглеждани от земеделските производители в региона, както и такива създадени в Института по земеделие в Кюстендил.
В „Черешата в занаятите”, част от програмата на празника, дсетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии.
Паралелно с това се провежда фолклорният празник “Черешчица род родила”.
На 28 юни на пл. “Велбъжд“ ще се състои заключителният концерт на „Празника на черешата 2014″ с участието на популярната израелска певица Лиора и на роклегендите от босненската група „Хари Мата Хари“.

Програмата на тазгодишния Празник на черешата в Кюстендил ще намерите тук