Как да разпознаем инсулта?

1
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Как да разпознаем инсулта?

admin
3 септември 2013

Мозъчният инсулт или мозъчен удар, още както е известен, е едно от най-често срещаните смъртоносни понякога състояния, след инфаркта, които засягат хора във все по-млада възраст. Самото състояние представлява остро настъпващо нарушение на кръвообръщението на мозъка. Заради това нарушение се развиват различни увреждания по отношение на мозъчните функции. След едно такова настъпване на мозъчен удар, само бързата реакция и намеса на околните около пострадалия, може да бъдат от съществено значение за забавяне на състоянието и минимизиране на вторичните негативни последствия от нея. Но това може да стане само след като симптомите бъдат правилно разпознати.

Как да стане това обаче? Има три въпроса, които биха помогнали даже на хора без медицинско образование да определят дали нещо не е наред с човека отсреща. Бързият тест с три въпроса може да се проведе навсякъде и във всяка една ситуация. Той се състои в:

1. Може ли човека, за който се съмняваме, че получава инсулт да покаже зъбите си? При това се обръща внимание на самите ъгли на устата, които са с асимитрична форма при хората с инсулт.
2. В състояние ли е пострадалият да говори, да преглъща и да състави едно просто изречение?
3. Може ли човекът, за който се страхуваме, да задържи едновременно и двете си ръце изпънати на еднаква височина, като дланите трябва да са обърнати нагоре? Следим отново за отклонение в положението на един от двата горни крайника.

Ако в тези действия се забележат нарушения, то има голяма вероятност човека да е получил инсулт. Но даже и да не даде еднозначен отговор теста, то незабавно трябва да се потърси медицинска помощ при най-малкото съмнение от ваша страна. Защо е нужно това? Поради своята сериозност, се разпознават два вида инсулт:

 

Исхемичен – причинен от остър недостиг на кислород за мозъчните клетки, заради запушване на кръвоносен съд и
Хеморагичен – причинен от кръвоизлив в мозъка, който се среща по-рядко.

Поради това, че мозъкът е най-чувствителният орган, който се усеща веднага щом му се ограничи притока на кислород до неговите клетки по-точно, то трябва незабавно да се вземат спешни мерки при съмнения за инсулт. Те ще помогнат при последващи възстановителни мероприятия на мозъчните функции.

Болиме.нет препоръчва и: