Актуално – Лицензиране на бързите кредити – Бързи кредити, Кредити онлайн, Заеми, Кредитни карти и Автокаско

13
Добави коментар

Законопроекта за лицензите на фирмите, отпускащи бързи кредити беше приет на първо четене от бюджетната комисия. За да получи лиценз, всяка фирма за бързи кредити трябва да има собствен капитал от поне 1 млн. лв. Също така, компаниите за бързи кредити ще трябва да поддържат собствен капитал от поне 1 млн. лв. по всяко време на дейността си.

Фирмите за бързи кредити без лиценз, ще бъдат наказвани с глоби от 5 000 лв. до 20 000 лв. за физически и от 50 000 лв. до 100 000 лв. за юридически лица, и двойно при повторно нарушение на закона.

Лицензът най- вероятно ще бъде издаван от Комисията за финансов надзор, осъществяваща надзора над небанковите финансови институции към момента.

Законопроекта ще предвижда на първо място промяна в регистрацията на фирмите за бързи кредити, които до момента се регистрираха в БНБ, а вече ще трябва да получават лиценз от КФН.

На второ, но не по важност място е, че изискванията към управителните и надзорни съвети на компаниите за бързи кредити ще бъдат на равнището на изискванията към банкерите.

Общите условия по отпускане на бързи кредити ще могат да се утвърждават от КФН. Също така, КФН, МВР, ДАНС, НАП и др. ще могат да осъществяват проверки на фирмите за бърз кредити.

Новоприетият на първо четене законопроект, предвижда вземанията на КФН да могат да бъдат събирани от частни съдебни изпълнители. Комисията ще мине на собствена издръжка, а не както до сега- от държавния бюджет.

Законопроекта беше внесен от Йордан Цонев (ДПС) и Румен Гечев (БСП) .

Източник: БГНЕС