КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Европейската космическа агенция ще изстреля малка космическа совалка до края на годината!

14
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 319

3 юли 2014 г. 13:15 ч.

Светослав Александров. Когато човек чуе израза „космическа совалка“, той обикновено се сеща за вече пенсионираните кораби на НАСА или за съветската машина „Буран“. Но освен тях в историята са били построявани и други космически самолети – още ранния X-15 през 1962 година, „СпейсШипУан“ през 2004 година и неговия наследник „СпейсШипТу“, космическия самолет на Боинг X-37. 

Изглежда, че Европейската космическа агенция (ЕКА) има интерес от разработка на свой собствен възвращаем космически кораб. Агенцията не е провеждала опит за разработването на подобен кораб от 1998 година, когато изстреля свое собствено копие на американска капсула „Аполо“. Но тя никога не бе използвана отново и проектът беше изоставен.

Сега ЕКА е построила свой космоплан с име Intermediate eXperimental Vehicle (IXV). Това практически е малка космическа совалка. Тя беше доставена в Холандия в края на юни, където ще претърпи финалните тестове преди изстрелването в края на годината.

Европейският космоплан Intermediate eXperimental Vehicle може да полети до края на 2014 г. Image credit : ESA

Засега по план се очертава изстрелване на космическия кораб в роботизиран режим през месец ноември тази година. Ракетата-носител ще бъде „Вега“. Ако всичко е наред, IXV ще достигне височина от над 300 километра – т.е. близо такава височина, на каквато лети „Международната космическа станция“. Мини-совалката ще направи една обиколка около Земята, след което ще се приводни в Тихия океан.

Възвращаемият кораб IXV, който бе разопакован скоро след пристигането си в Холандия за окончателните тестове. Credit : ESA/Anneke Le Floc’h

Ако тестовият полет е успешен, Европейската космическа агенция се надява да построи по-голям и по-гъвкав кораб, базиран на същата технология. Не е ясно как точно ще се реализира проекта, с типичните бюрократични спънки, но ако Европа успее, това ще е голямо постижение за местната космонавтика.

Все пак това е технология, която трябва да бъде развита, ако някой ден Европа започне да провежда и пилотирани космически полети.

За повече информация: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >