Супичка – пътеводител на новака в кухнята

13
Добави коментар
gischo
gischo

Рецептата за зелен боб с картофи е рецепта за постна яхния типична за летните месеци. Най-често зелен боб с картофи се приготвя с пресни картофи, защото в разгара на лятото, когато на пазарите се появява зеленият боб, излизат и първите пресни картофи. Рецептата за зелен боб с картофи е бърза за изпълнение, затова е много подходяща за летните дни, когато нямате много време, не ви се прекарва много време около печката, а ви се хапва манджичка със сос.
Зелен боб / зелен фасул с картофи
Необходимите продукти за зелен боб / зелен фасул с картофи:

1. 500 грама зелен боб
2. 500 грама картофи
3. 1 глава лук
4. 2 моркови
5. 2 домата
6. 4 скилидки чесън
7. ½ връзка копър
8. ½ чаена чаша олио
9. 1 чаена лъжица червен пипер

Необходимо време за приготвяне:
45 минути

Зелен боб / зелен фасул с картофи
Рецептата за зелен боб / зелен фасул с картофи в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за зелен боб с картофи е подготовката на продуктите. Измивате зеления боб и отрязвате двата края на всяка шушулка. Ако шушулките зелен боб са дълги ги разрязвате на две. Почиствате морковите, лука и чесъна и ги нарязвате на ситно. Доматите обелвате и настъргвате и оставяте на страна.

2.
В тенджера загрявате олиото, след което изсипвате в него нарязаните моркови, лук и чесън и разбърквате, докато омекнат. След това добавяте и зеления боб и червения пипер и разбърквате добре за около минута-две, добавяте картофите нарязани на едри парчета, 1 чаена чаша вода, посолявате с 1 чаена лъжица сол и оставяте тенджерата на котлона да ври на слаб огън.

3.
След още 15 минути добавяте и настърганите домати и варите до пълно сваряване на картофите и зеления боб.

След като ястието е готово го сваляте от огъна, добавяте ситно нарязания копър и разбърквате.

Зелен боб / зелен фасул с картофи
Рецептата за зелен боб / зелен фасул с картофи е изпълнена!

Зелен боб с картофи е класическа комбинация за българската национална кухня. Зеленият боб, наричан в някои краища на България зелен фасул е типичен на българската национална кухня, един от летните зеленчуци, които се приготвят и хапват традиционно. Въпреки че звучи малко ексцентрично рецептата за зелен боб на фурна също е директно излязла от дебелите книги с българска национална кухня. Зеленият боб на фурна е леко лятно ястие, което се приготвя много лесно и е чудено мезе за всяка чаша студено питие. Най-често обаче зеленият боб се приготвя под формата на зелен боб яхния, една истинска лятна яхния, носеща вкуса и аромата на лятото.

ДОБЪР АПЕТИТ!