Топ атракции в Коимбра, Португалия – тема за Португалия – Idi.bg

17
Добави коментар
tao
tao

Коимбра е един от най-известните градове в цяла Португалия и трети по големина след столицата Лисабон и Порто. Тя предлага такова невероятно разнообразие от забележителности, че времето тук отлита неусетно, затова е добре туристите да направят малко проучване, за да не пропуснат някоe хубаво място по време на ваканцията си. Ето няколко предложения какво си заслужава да видите.

Старата катедрала

Една от ключовите забележителности на Коимбра е Старата катедрала, която е разположена в малките улички на университетския комплекс. Тя е построена през XII в. след създаването на Кралство Португалия от неговия първи крал Афонсу Енрикеш, който обявил Коимбра за столица. Старата катедрала заслужава внимание не само заради своята историческа значимост, но и заради величествената си романска архитектура. Конструкцията наподобява замък – нещо, което е типично за времето на Реконкиста, когато строежът на катедралите бил съобразен със защитата срещу арабите. Старата катедрала се отличава със своята симетрия, тесни прозорци и назъбен покрив.

Манастирът „Санта Круз“

В Коимбра има много църкови и манастири, като един от тях е „Санта Круз“, национален паметник на Португалия, разположен в самото сърце на града. Манастирът е от историческа важност не само заради своята романска и барокова архитектура, но и за това, че тук са погребани първите двама крале на Португалия – крал Афонсу Енрикеш и неговият наследник Санчо I.

Манастир „Santa Clara-a-Velha“

На брега на река Мондего се намира манастирът „Santa Clara-a-Velha“, чиято постройка е издържана в готически стил и датира от XIV в. Манастирът бил изоставен през XVII в. заради постоянните наводнения, причинявани от реката, а след това и забравен. Близо три века по-късно, в края на XX в., след разкопки, продължили повече от едно десетилетие, останките от него станали достъпни за посетителите.

Старият университет

Обиколката из забележителностите на Коимбра няма да е пълна без посещение на Стария университет. Той бил основан в Лисабон през 1290 г., но през 1537 г. бил преместен в Коимбра. Това е най-старият университет в Португалия, както и едно от най-старите висши учебни заведения в цяла Европа. Университетският комплекс предлага много забележителности от архитектурна и академична гледна точка. Не пропускайте библиотека „Joanina“, която разполага с над 250,000 книги от периода XII-XVIII в. Научният музей към университета и музеят „Machado de Castro“ също си заслужава да се видят.

Конимбрига

Задължително трябва да включите в маршрута си и Конимбрига – едно от най-големите и важни римски селища в страната, което ще ви върне 2000 години назад във времето. Конимбрига се намира на 16 км от Коимбра и е отлична дестинация за еднодневна екскурзия от града.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 494 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност