Тонко Фотев – Актуални Новини и Статии

1
Добави коментар

За поредна година в Бургас се отбелязва и се чества 9-ти май, като отново Тонко Фотев присъства на събитието. Мероприятието се организира от Тонко Фотев със съдействието на бургаската община и „Лукойл”. Според него е много добре, че честването на празника се е превърнало в традиция, като така всеки от нас да може да разбере повече за деня на победата. Важно е не само старото поколение да знае за тези значими в живота ни дати, но също така и младите да научи повече за руската култура, но също така, какво е била и ще бъде Русия за нас, заяви Тонко Фотев.

 Освен това, в момента се прокарва идея за създаване на руско училище в Бургас, но засега все още не е ясно дали тази инициатива на кмета Николов и почетният консул на Русия Тонко Фотев ще се осъществи или не. Очаква се това да бъде обсъдено на по-високо държавно ниво, поради това че предложение е доста отдавна и трябва да бъде взето решение за това дали ще се осъществи. След срещата с Ананиева, се разбра, че поне за тази година руско училище все още няма да има в Бургас, заяви почетният консул на Русия Тонко Фотев. Той обаче смята, че тази идея трябва да бъде реализирана, защото много от децата проявяват интерес към руската култура и традиции. 

 На въпроса, колко ученици са записани в момента в български учебни заведения, Тонко Фотев добави, че в момента е трудно да се даде подобна статистика, поради факта, че Консулството не си води отчет за това, колко руски граждани живеят в държавата ни. Този отчет не е задължителен, а само който иска се записва в отдела на „Миграция” и там се води статистика на това, колко са руските граждани, които в пребивават в България временно или постоянно, допълни почетният консул на Русия Тонко Фотев. Очаква се догодина идеята за руско училище в Бургас да бъде обсъжда отново и да се вземе най-накрая решение за неговото създаване.