10 ползи от кафето

2
Добави коментар

Всички знаем, че прекалената употерба на кафе може да доведе до повишаването на нивото на хормона на стреса кортизол и до зависимост от кофеина, но има поне десет конкретни причини да пием кафе – стига да ограничим сметаната и захарта.

1. Предпазва от камъни в жлъчката

Изследване, проведено в Университета „Харвард” през 2002 г. е открило, че жените, които пият поне по 4 чаши кафе на ден, са изложени на 25% по-нисък риск от развитие на камъни в жлъчката. По-ранно изследване е установило подобни резултати и при мъжете.

2. Предпазва от депресия

Хората, които пият по 2-3 чаши кафе на ден е 5% по-малко вероятно да развият депресия, а при тези, които пият по 4 чаши, вероятността се понижава с до 20%, според доклад от 2011 г., публикуван в Archives of Internal Medicine.

3. Подобрява паметта

Кафето може да подобри и краткосрочната, и дългосрочната ни памет. Едно изследване от 2005 г., представено пред Северноамериканската радиоложка общност, твърди, че консумацията на 2 чаши кафе (с кофеин) подобрява краткосрочната памет и реактивния отговор.

Интересен факт е, че друго изследване от 2007 г. е установило, че жените – но не и мъжете – на възраст над 65 години, които пият над 3 чаши кафе на ден, се представят по-добре на тестове за памет и по-рядко страдат от влошаване на паметта в сравнение с онези, които пият само по една чаша кафе на ден.

Макар че от известно време голяма част от учените са на мнение, че кафето понижава риска от болестта на Алцхаймер, учените от университета на Южна Флорида открили през 2011 г., че причината за това вероятно е специфичното взаимодействие между кофеина и другите съставки в кафето. Те препоръчват да пием по 4 до 5 чаши кафе на ден като започнем на средна възраст, за да повишим GCSF – гранулоцитния колонии-стимулиращ фактор, които е понижен при пациентите с Алцхаймер и води до подобряване на паметта.

4. По-малък риск от диабет

Изследвания предполагат, че хората, пиещи кафе, е по-малко вероятно да развият тип 2 диабет, като при онези, които пият по 4 и повече чаши на ден, рискът е 50% по-нисък. Ефектът се отдава на съставките в напитката, които блокират hIAPP – полипептид, който може да доведе до формирането на анормални протеинови влакна, срещащи се при хората с тип 2 диабет.

5. Понижава риска от рак

Консумацията на кафе се свързва и с понижен риск от рак на гърдата, простатата черния дроб, както и видовете рак, свързани със затлъстяването, естрогена и инсулина. Шведско изследване от 2008 г. е установило, че 2 до 3 чаши кафе на ден понижават риска или забавят началото на развитието на рака на гърдата.

Но не само жените са облагодетелствани в случая. Данните от скорошно изследване на Харварския институт по обществено здраве показват, че и нормалното, и безкофеиновото кафе водят до понижен риск от рак на простатата.

6. Стимулира метаболизма

Кафето може да ни помогне да поддържаме или дори да намалим теглото си. Кофеинът в кафето стимулира метаболизма, като само хората с нормално, но не и с наднормено, тегло се радват на повишената оксидация на мазнините. Резултатите от изследване, проведено през 2006 г., потвърждават, че стимулиращите метаболизма свойства на кафето са най-дълготрайни и най-силни при слабите жени.

7. Понижава риска от болестта на Паркинсон

Още през 2000 г. било установено, че приемът на кофеин се свързва с по-нисък риск от развитието на болестта на Паркинсон. Изследване от 2010 г. потвърждава, че консумацията на 2-3 чаши кафе на ден може да понижи с до 25% вероятността от развитие на заболяването.

8. Антиоксидантни свойства

Изследователи от Харвард пишат в изданието Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, че кафето съдържа повече антиоксиданти дори от зеленчуците и плодовете. През 2005 г. учените дори било изчислено, че кафето е източник на антиоксиданти №1 поне в диетата на повечето северноамериканци.

9. Подобрява представянето при различни задачи

Кафето – и най-вече кофеинът в него – повишават и издръжливостта, и представянето на краткосрочната памет. Кафето например помага на спортистите да се справят по-добре по време на тренировки за сила – дори когато не са спали достатъчно – ако се пие един час преди тренировка в съотношение 4 мг за всеки килограм от телесната маса.

10. Предпазва от подагра

Изследване, проведено през 2007 г. с мъже над 40-годишна възраст, свързало дългосрочната консумация на кафе с понижен риск от развитието на подагра – възпалително състояние, причинено от повишените нива на пикочната киселина. И нормалното, и безкофеиновото кафе имали ефект, а при мъжете, пиещи по 6 чаши на ден, рискът бил с 60% по-нисък.

Източник: zdrave.bg

Снимки: flickr.com