6 хобита, които ще ни направят по-умни

2
Добави коментар

Кои занимания ще развият мозъка ни?

Ако трябва да дадем определение за това какво е да си умен, най-вероятно ще се затрудним. Все пак най-общо погледнато умните хора са тези, които могат да мислят самостоятелно, логично, креативно, а самата им мисъл тече бързо и гладко.

В такъв аспект ние можем да тренираме мозъка си, за да поумнее. Както разните му там риалити предавания са почти сигурен причинител на смъртта на множество мозъчни клетки, така и разни ключови занимания могат да стимулират мозъка да мисли по-бързо и по-конструктивно.

Ето 6 такива хобита, подбрани от DocTiming.bg, които могат да стимулират мозъка ви да се развива:

1. Ученето на чужд език Ученето на чужд език ни дава много ползи. От една страна, ние се научаваме да говорим, пишем и четем на този език, от друга, научаваме повече за съответната култура и от трета, засилваме остротата на ума си. С учене и практикуване на чужд език ние съумяваме да създадем координация вътре в мозъка си между новите знания и това, което искаме да кажем или напишем. С времето човек усеща как мозъка започва да работи по-бързо и по-стегнато.

Виж още: Любопитни факти за човешкия мозък

2. Видеоигри Това обаче не важи за деца и тийнейджър, които принципно се налага да отделяш от компютъра с кран. Освен това повечето игри, които те играят са изпълнени с насилие, което няма особено благоприятен ефект. Все пак видеоигрите създават по-голяма координация между ръце и очи. Друга голяма ползва е, че видеоигрите ни правят по-хладнокръвни в критични ситуации. В игрите често се случва да се взимат бързи, дори моментални решения, от които зависи съдбата на героя. Тази напрегнатост и скорост на вземане на ключови решения въздейства и върху поведението в реалния живот. Освен това съществуват и специални видеоигри, чиято цел е да тренират мозъка и да стимулират развитието му.

3. Занимания с логически игри и гатанки Тук влизат всичките кръстословици, судоку, забавни игри с логически момент. Научни изследвания доказват, че такива занимания понижават риска от Деменция с до 60%. Логическите игри също така подобряват паметта и способността за възприемане на информация. Гатанките от своя страна пък, освен че са забавни, стимулират творческото ни и метафорично мислене.

Виж още: През какви фази преминава креативността

4. Пъзели Пъзелите имат изключително благотворно влияние върху интелекта. Издирването на подходящите парченца, които да пасват към общата картина, засилва общото ни усещане за детайла, концентрацията и запазва ума ни свеж.

5. Четенето на книги Книгите обогатяват речника ни, засилват въображението и ни дават достъп до нови светове. Книгите ни предоставят прекрасен начин да опознаем света, без дори да излизаме от вкъщи. Освен това четенето поддържа ума ни много по-фокусиран, а добрата книга може да ни покаже как да се изключим от заобикалящия ни свят.

Виж още: 10 любопитни факта за левичарите

6. Свирене на музикален инструмент Да се научим да свирим на музикален инструмент ще ни донесе множество ползи за развитието на ума. То развива музикалния ни слух и въображението. Също така създава координация между двете ръце една с друга, както и с очите (а понякога дори и с краката). Освен това дава допълнителен кръгозор, защото един музикант може да вплете в една мелодия всякакви мисли и емоции.