Камелия – www.za-gradinata.com

1
Добави коментар
riki4
riki4

Камелия

Камелията (Camellia japonica) е храст, висок от един до три метра. Цъфти в бели, розови и яркочервени цветове. Произхожда от Япония. Повечето сортове са сравнително устойчиви на студове, подходящи са за отглеждане както в градината, така и в саксия на терасата.

Съществуват повече от 10 000 сорта камелии, като най-често срещана у нас е обикновената камелия (Camellia japonica). Цъфти от края на декември до април.

Най-подходящата за камелията, температура по време на цъфтеж е около 15-20 градуса, ако е по-висока има риск цветовете й да изсъхнат и окапят. А до декември е добре температурата да бъде по-ниска- около 5-7 градуса. Желателно е влажността на въздуха да е висока. Най-подходяща е киселата почва.

Камелията трябва да се подхранва с разреден тор през цялата година с изключение на лятото- юли и август, тогава торенето се прекратява. Добре е да се пресажда през пролетта, ако старата саксия е станала тясна, като съда трябва да е дълбок поне 40 см. Предпочита ярка светлина, но без преки слънчеви лъчи.

Полива се умерено с хладка вода, като лятото поливането се намалява. Желателно е също така листата й да се пулвелизират през 2-3 дни, но не и в периода на цъфтеж.

Размножава се със стъблени резници през лятото. Камелията обича да е сама, да няма други растения в съседство , защото това може да доведе до намаляване на цъфтежа и изсъхване на листата.

След прецъфтяването на камелията, трябва да оформите короната й, като отстраните изсъхналите клонки. Не трябва да оставяте растението в близост до радиаторите вкъщи.

Въпреки, че камелията е претенциозна и сравнително трудна за отглеждане, грижите си заслужават заради красотата, с която озарява вашата градина или стая с прекрасните си цветове през зимните и пролетни месеци.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!