Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Приема на протеини и бъбречната функция

8
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Има ли странични ефекти върху бъбреците прием на протеин ®

Въпреки своята роля в отделянето на азот с урината, в момента няма данни в научната литература, доказващи,че здрави бъбреци ,ще бъдат повредени от повишен прием на протеин.Какво значи „повишен прием на протеин“ – консумирани количества на протеин над препоръчителната дневна доза (RDA). Освен това, има реални примери от цял свят ,които подкрепят това твърдение.Проблеми с бъбреците са несъществуващи в бодибилдинг общността, в която висок прием на протеини е налице, повече от половин век.

 

Натоварва ли бъбреците прием на протеин

Вреден ли е протеина на прах

 

Наскоро, Walser публикува цялостен преглед на приема на протеини и бъбречна функция, който гласи: “ Ясно е, че Приема на  протеин не влияе на намаляването на бъбречната функция с възрастта,Няма причина.. да се ограничи приема на протеини при здрави лица, с цел защита на бъбреците . „

Проучването на Poortmans и Dellalieux имащо за цел да наблюдава  добре обучени атлети с висок и среден-прием на протеин, които изграждат мускулна маса.  Атлетите са подложени на 7-дневен анализ с наблюдения и контрол на рекордно хранене , както и кръвна проба и урина, за да се определят потенциалните  последици за бъбреците, от висок прием на протеин. Данните показват, че въпреки по-висока плазмена концентрация на пикочна киселина и калций, културистите имат бъбречен клирънс на креатинин, урея, и албумин, които са в нормални граници. В заключение, изглежда, поне в краткосрочен план, че приемът на белтъчини под 2,8 грама  на килограм лично тегло, не уврежда бъбречната функция при здрави  спортисти.

 

 

  Вреди ли на бъреците прием на протеин

 

Съвсем наскоро, Knight et Al. определя дали прием на протеин влияе върху скоростта на бъбречната функция  Направено е проучване проведено при жени за над 11-годишен период.Включени са 1624 жени HealthStudy на сестрите, които са между 42-68 годишна възраст за периода 1989 и 2000 година. Деветдесет и осем процента от жените са с бял цвят на кожата и   1% са афроамериканци. В многовариантен линеен регресионен анализ, натоварването с прием на протеин, не се свързва значително с промяна в приблизителната скорост на гломерулна филтрация (GFR) при жени с нормална бъбречна функция (дефинирана като estimatedGFR ≥ 80 мл / мин на 1.73 m 2 ). По този начин, авторите заключават, че висок прием на протеин не влиае на спад в бъбречната функция при жени с нормална функция.

 

Прием на протеин при Хронична бъбречна недостатъчност

Диета с ограничен прием на протеини е препоръчана като терапевтичен подход за забавяне на прогресията на хроничната бъбречна недостатъчност (CRF). Въпреки това, както се изтъква от Ikizler, че е важно да се направи преоценка на приложимостта на този подход. Всъщност, резултатите на най-голямата рандомизирано клинично изследване модификация на диетата на бъбречно заболяване (MDRD), не показват полза на диета с ограничен прием на протеин за прогресия на бъбречно заболяване. Освен това, пациенти с CRF са показали, че се изисква приема на протеини от 1,4 грама на килограм лично тегло на ден, за да се поддържа положителен или неутрален азотен баланс през ден, който не са на диализа, а дори и този прием не може да бъде подходяща за пациенти в дни на диализа.

 

Информация Вреден ли е протеин на прах-странични ефекти

 

       ♦Прием на протеин на прах и кръвно налягане

       ♦Прием на протеин, натоварва ли черния дроб

       ♦Прием на протеин на прах и влиянието му , върху имунната система

       ♦Протеин вреден или полезен

       ♦Защо е важно да приемата Суроватъчен протеин преди и след тренировка

       ♦Суроватъчен протеин при отслабване

автор: Иван Пашов

Fitness & Health lifestyle