Отнемат лиценза на Корпоративна търговска банка

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

/КРОСС/Корпоративна търговска банка ще бъде дадена на главния прокурор заради действия, несъвместими със закона и навеждащи на мисълта за злоупотреби. Лицензът на банката ще бъде отнет, но всички средства и сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество „Креди Агрикол“-България. Дружеството разполага с добре управляван финансов портфейл, а БНБ ще го одържави и оздрави. „Креди Агрикол“ ще бъде преименувана.

Това обяви управителят на Централната банка Иван Искров, след като бяха оповестени резултатите от проверката на одиторите в двете банки, цитиран от БНР и Дарик.

КТБ беше поставени под специалния надзор на БНБ на 20-и юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови плащания. Държавата пое ангажимент Банката да възобнови работа на 21-ви юли, като ще се търси увеличение на капитала й със средства от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

В Корпоративна търговска банка ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева. Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.

По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а“ от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават законовите предписания.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.