Пристрастени ли сте към търговията?

14
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Както всички опитни валутни трейдъри ще ви кажат, поддържането на дисциплина, когато търгувате е един от ключовете към успеха. Въпреки това, един от най-големите проблеми с това е, че някои хора се пристрастяват към търговията. Точно както алкохолика или комарджията, който е извън контрол, търговията може да стане нещо, без което някои търговци просто не могат. В резултат на това, те не разполагат с търпение, за да се търсят добри възможности за търговия и вместо това скачат в пазара само, за да получат дневната си доза.
Пристрастяването не е просто „състояние на ума“ – то води до физически промени в мозъка, които правят трудно – а понякога и невъзможно – да се устои на изкушението. Когато хората започнат да се пристрастят, те генерират химикали в мозъка, които са много подобни на синтетичните опиати – като морфин и хероин – както и други естествено срещащи се химикали като ендорфините. Всички от тях са пристрастяващи съединения, които действат върху определени области на мозъка, за да се създаде неконтролируем глад.
Важно е също да се разбере, че има голям генетичен компонент за пристрастяването. Така че, ако други членове на семейството ви имат проблеми с пристрастяването, като алкохолизъм или злоупотреба с наркотици, то е далеч по-вероятно, че ще се пристрастите и Вие. Просто защото никога не сте страдали от това, което се разглежда като традиционно пристрастяване не означава, че сте имунизирани. Трябва да бъдете бдителни по всяко време и се запитайте дали или не това, което правите, когато търгувате е рационално – или ако не може да би показвате най-ранните признаци на сериозен проблем.
Един от предупредителните знаци е, когато вашата първостепенна цел на пазара е да се печелят пари на всяка цена. Когато правите така, това е главно хазарт. Освен ако не сте в състояние да следвате един добре дефиниран план и да се придържаме към него – включително приемането на победи, както и на загуби безпристрастно – има добър шанс, че се започнете надолу по пътя към пристрастяването. Това е още по-вероятно, ако отркриете, че получавате прилив на адреналин при случайно голяма победа. Това създава положителна подкрепа на вашето поведение и ускорява процеса на пристрастяване.
Дисциплинираният и успешен търговец очевидно се радва на победи, но това, което му доставя най-голямо удоволствието е поддържането на структуриран подход към пазара с добре дефинирани правила, които следва без значение какво може да чувства. Търговията трябва да бъде около това да контролираш гордостта и овладяване на емоциите, а не вдаване в тях. Запитайте се как бихте се чувствали, ако не можете да търгувате – и ако отговорът е, че не знам какво щях да правя, след това се върнете назад и се запитайте дали имате проблем. Това е точно същото поведение, което алкохолиците показват – животът не си струва да се живее, ако те не биха могли да имат едно питие. В случая с търговията на финансовите пазари, това води до необходимост да се търгува, дори когато пазарните условия не са подходящи – което си е перфектната рецепта за финансова и лична катастрофа.
 
 
Стани наш фен във Facebook