Обикновена манатарка

1
Добави коментар
seoslav
seoslav

Boletus edulis B u l l. ex F r.
B. bulbosus S c h a e f f.; B. esculentus P e r s.; B. crassus B u l l.

Ядлива

Обикновена манатарка, Манатарка, Самунка, Меча гъба, ядлива. Полусферична е формата на шапките при младите гъби, като диаметърът й достига 6-25 ( 40 ) см. Срещана е в разнообразна цветова гама – от белезникава, до тъмносивокафява. Гола или създаваща илюзия за фино кадифе, в някои случаи набръчкана, в други- гладка, със суха повърхност. Ръбът е подвит навътре в началото, като впоследствие се изправя. Той е с формата на вълнички, целокраен. Месото на Обикновената манатарка е твърдо и дебело при младите гъби, като впоследствие омеква. Цветът му е бял, като не се променя при нараняване. Дължина 30 мм. достигат тръбичките, които се отделят лесно от месото. Белезникави, бледожълти до жълтозелени на цвят, с малки по размер и кръгли по форма пори с диаметър до 0,5 мм., носещи същия цвят. С формата на продълговата елипса са спорите, те са гладки с размери 13-18 х 4-6 мк., кафявозелени на цвят, покрити от тъмномаслиненозелен споров прашец. Пънчето на гъбата е със сферична или яйцевидна е формата при по-младите гъби, по-късно с формата на бухалка, като основата му е удебелена, срещано и в цилиндрична форма с размери 7-20 (25) х 2-10 (15) см., плътно. От охрено на цвят до светлокафяво е, покрито с релефна мрежа.

Обикновената манатарка обича лятото и есента, срещана е в широколистни, иглолистни и смесени гори, тя притежава чудесни вкусови качества с приятен гъбен аромат. Годна за употреба в сушено, консервирано и свежо състояние.

Дяволска гъба (Boletus satanas) е неин сходен отровен вид.

Често Обикновената манатарка поради сходство във визията, се бърка с Борова манатарка (B. pinophilus); Жълта манатарка (B. appendiculatus); Бронзова манатарка (B. aereus) и Канеленокафява манатарка (Xerocomus badius), които също са ядливи гъби.

Разпространена в България дива гъба. Лесно се разпознава. Ядлива, с чудесни вкусови качества, един от търсените от останалите европейски държави сортове. Младите манатарки се считат за деликатес, като се търгуват на високи цени.