Направиха първа копка на площадка „Радиана“

1
Добави коментар
konkurent
konkurent

Направиха символичната „първа копка” на площадката на бъдещото национално хранилище за погребване на ниско и средноактивни РАО. Така стартира изграждането на ограда на терена -задължителна част от цялостната инфраструктура на съоръжението. В началото на церемонията Дилян Петров – изпълнителен директор на ДП РАО, Ира Стефанова – главен инженер на НХРАО, заедно с представители на изпълнителя „Техноекспортстрой“, проектантите и строителния надзор на проекта за изграждане на индустриална ограда на площадка „Радиана“ подписаха необходимите документи за започване на строителните дейности.

Проектът за ограждане на мястото, на което ще бъде изградено НХРАО, се финансира от европейската банка за възстановяване и развитие чрез МФ „Козлодуй“. Предвижда се оградата да бъде завършена в срок от 240 дни, а общата й дължина е приблизително 3,5 километра.

„Това е първата строителна дейност на площадка „Радиана“. Беше разписан и Протокол №1, който представлява предаване на работния проект на изпълнителя и Протокол №2, с който пък се открива строителна линия. След оградата като етап на изпълнение следва подготовка на площадката и релокиране на инфраструктурата, което е задължение на ДП РАО съгласно закона за устройство на територията“, коментира Ира Стефанова след церемонията.