ОКРОШКА – РУСКИ ТАРАТОР

1
Добави коментар
mm22
mm22

   Много обичам нашенският си таратор и даже имам едно много смешно преживяване във връзка с приготвянето му, което винаги предизвиква усмивка у мен щом се сетя за случката Когато живеех в Гърция ме помолиха да направя дзадзики, но аз още не разбирах добре езика и съвсем самоуверено спретнах бързо, бързо нашенският си таратор. Изобщо не подозираща, че може да има някъде по света човек, който да не знае що е това таратор, го сервирах и след като пожелах приятен апетит на останалите почнах да си хапвам своята порция. Какво беше учудването ми, когато вдигнах поглед и установих, че другите само ме гледат и не посягат към храната си!?!? Попитах каква е причината и в отговор получих въпрос – „Какво е това?“????

   Хорицата си бяха свикнали да си гребнат с вилицата дзадзикито, което не е нищо повече от нашенската си снежанка, но все пак решиха да посърбат с мен, ала толкова смешно беше и за тях и за мен, че даже не им се отдаваше сякаш умело да си го слагат в устата, бяха като китайци с европейски прибори След време пак ме попитаха, като разбирам вече езика да обясня що за щуротия съм спретнала тогава и не вярваха, че някой може даже да го обича това.

   Попаднах съвсем случайно из руските блогове на рецептата за окрошка, която на практика си е вид студена супа, много наподобяваща на нашият таратор. Но далеч по-богат на съставки и вариациите са със съществено различен вкус. Бях много впечатлена и реших да изпробвам. В оригинал се ползва руски квас за пиене и кефир, но при липсата на тези продукти се споменаваше комбинацията на кисело мляко и газирана вода.

   Е, какво по-хубаво от това да имаш подходящите продукти и да ти допада комбинацията им Още повече, че много бързо се приготвя, а и ако някога гостувам в Русия, ще съм в крак с времето

   Споделям тази непретенциозна рецептичка и с вас мили приятели.

   Нужни са ви:

2 твърдо сварени яйца,
1 кисело мляко,
шпек салам от меките,
връзка зелен лук,
копър,
краставица,
газирана вода за разреждане на млякото
сол,
по желание можете да прибавите и малко олио или зехтин както при нашенският таратор

   Нарежете всички продукти на ситни кубчета, разбийте киселото мляко да стане течно, прибавете му от газираната вода да го разредите според предпочитанията си за гъстота, подправете с копър, сол и олио на вкус и сервирайте веднага.

   Характерно за тази студена супа е, че заради вложените продукти не е така трайна като нашенският си таратор и затова се хапва веднага!

   Поразрових се из нета и открих, че аз съм си приготвила възможно най-бедната окрошка Оказа се, че можело да се сложи и сварени картофи, грах, шунка, репички или с други думи това е руският вариант на „прочисти хладилника“

   За да е приятно хладно за хапване желателно е киселото мляко и газираната вода да са предварително изстудени, ако ли пък не можете да пуснете няколко кубчета лед вътре и сте готови за експерименти.

  Ами това беше….

   Ако ме питате за вкуса, хареса ми. Беше ми малко странно в началото, защото подсъзнателно очаквах сходен и още по-богат вкус на нещо нашенско си, но не бе така! Все пак има достатъчно достойнства за да бъде представена тази окрошка, макар и само в три семпли стъпки, нали все пак трябва да експериментираме.

    За другият път обаче мисля да си го побългаря и да си го направя само с кисело мляко и вода, да прибавя и чесън и после да му дослагвам от нарязаните останали нещица докато ми стане приятно на вкус, вместо да слагам всичко на едно, защото в този вариант май ми дойде малко в повече вкусът на лука, а газираното излизаше на малките през нослетата

   На свекър ми много му хареса  

   Източник : http://webspoon.ru/receipt/okroshka-na-kefire-i-mineralnojj-vode-s-kopchjonojj-kolbasojj

   Да ви е слако!