КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Ракета „Антарес“ изведе успешно кораб „Сигнус“ на път към „Международната космическа…

12
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 303

13 юли 2014 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Днес космическа ракета „Антарес“ излетя в 19:52 ч. българско време от Площадка 01А на Средноатлантическия космодрум.

Ракетата изведе в околоземна орбита товарен космически кораб „Сигнус“. Корабът ще се скачи с „Международната космическа станция“ на 16-ти юли.

На снимката: излитането на ракетата „Антарес“ на 13 юли 2014 г. Credit : NASA/Bill Ingalls

Скачването ще бъде координирано с помощта на командир и астронавт на НАСА Стийв Суонсън, който ще захване кораба с роботизираната ръка на станцията. След прихващането „Сигнус“ ще бъде паркиран към модула „Хармония“.

Космическият кораб ще престои в космоса около един месец. На 15-ти август ще се разкачи от „Международната космическа станция“, след като бъде напълнен с отпадъци, и ще изгори в атмосферата.

Космическите ракети „Антарес“ и кораби „Сигнус“ се строят и изстрелват със съдействието на частната компания Орбитал. Настоящото изстрелване маркира втората комерсиална мисия на Орбитал за доставка на полезен товар до космическата станция.

Корабът „Сигнус“ е натоварен с общо 1494 килограма полезен товар. Най-съществена част от товара заемат провизиите за живота на станцията – храна, дрехи, хигиенни приспособления. Този критичен товар заема около 764 килограма. На кораба пътуват още 355 килограма хардуер за космическата станция – вкл. резервни части. Има още 8 килограма компютърна и фотографска екипировка, а също така и 39 килограма приспособления за излаз в открития космос (космически разходки).

Останалата част от полезния товар включва научна екипировка и малки спътници CubeSat.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

< Предишна

Следваща >