Избор на подходящи интериорни врати

0
Добави коментар
rabotav.users
rabotav.users

Всяко помещение има свои особености и свой интериорен стил, затова е важно вратата към него да пасва на обстановката и едновременно с това да бъде удобна за използване. Специалистите от Борман Комерс ни помогнаха да създадем тази статия на база на дългогодишните им наблюдения на пазара на вратите.

Има много различни модели вътрешни интериорни врати и много материали, от които те се изработват, затова трябва да се внимава в избора.

Релефна интериорна врата от Борман Комерс

За малки стаи са удачни плъзгащи врати или сгъваеми врати тип хармоника. Те не се нуждаят от допълнително място за отваряне на крилото и така позволяват максимално оползотворяване на пространството в помещението. Плъзгащите врати са подходящи и за излаз към тераси, закрити веранди или градини, най-вече поради естетически съображения. Сгъваемите врати пък са удобни за разделяне на голямо помещение на две отделни части, например кухня от трапезария или хол. Врати с летящо крило (отваряемо и в двете посоки) рядко се използват в жилища, но всъщност могат да бъдат много добър заместител на стандартните кухненски врати.

Изборът на вътрешни врати зависи и от предназначението на помещенията. За бани, сервизни и др. с висока влажност и степен на замърсяване (напр. килери, перални…) най-подходящи са алуминиеви врати. Те са устойчиви и се почистват лесно, а уплътненията им са отлична защита срещу разпространение на влага и миризми. Това ги прави добро решение и за кухня, тъй като там вратите от естествена дървесина попиват миризми с течение на времето, независимо от лаковото си покритие.

За спалня и детска стая могат да се използват всякакви вътрешни врати, така че да подхождат на интериора. Все пак стъклени врати не са удачни, дори с матирано стъкло, защото се нарушават интимната атмосфера и личното пространство. Като техен заместител могат да се използват врати с огледало, които създават усещане за повече пространство и светлина в помещенията, без да ги правят достъпни за любопитни очи. Ако децата са малки, за тяхната стая не е подходяща врата от естествена дървесина, тъй като е прекалено тежка и ще се затрудняват при отварянето й. В такива случаи врати от MDF в свежи цветове са отличен избор.

По правило цветът на вратите трябва да се съчетава с този на пода и стените, но би могъл да се избира и според цвета на мебелите в помещението.

Ако желаете да разгледате повече идеи за вътрешния Ви интериор и в частност на интериорните врати, можете да разгледате www.borman.biz сайта на Борман Комерс София.