Тонко Фотев, почетен консул на Русия в Бургас: СТРАХУВАМ СЕ ЗА ЖИВОТА СИ!

1
Добави коментар
TonkoFotev
TonkoFotev

Истински кримисериал с порнопривкус се разиграва в последните седмици в Бургас. Главни действащи лица в него са почетният консул на Руската федерация в града Тонко Фотев, бившият му приятел Ивайло Зартов и неговата дъщеря Анна, която обвини Фотев в блудство.
В поредния епизод от драмата от 18 март в кампанията срещу консула се включиха и… анонимни проститутки. На пресконференция в София няколко момичета, маскирани с тъмни очила и охранявани от група едри мъже, хвърлиха бомбата, че Фотев бил замесен в трафик и продажба на момичета в чужбина.

В неделя “сериалът” имаше своето продължение по Дарик радио, където Мартин Карбовски подробно разпита Анна Качарава-Зартова за скандалния случай. При опита му да даде думата по телефона и на Тонко Фотев, консулът му тръшна слушалката в ефир, вбесен от въпроса “Имате ли приятелка?”.

В понеделник около обяд пред общината на Бургас пък се появиха младежи с лозунги “Не на страха!” и “Пазете си децата”. Оказа се, че това са състуденти на Анна, които са се събрали на своеобразен митинг срещу Фотев.
Репортер на “ШОУ” потърси набедения за “лошия герой”, за да го попита за всичко в прав текст.

…………………………………
– Г-н Фотев, как бихте коментирали новата атака, която се стовари върху Вас – тази за трафик и продажба на проститутки?
– Какво да ви кажа – толкова помия се изля върху мен, толкова брутално стана всичко… Нападките вече минават всякакви човешки граници.

– Как мислите, от кого е дирижирана новата атака срещу вас?
– Атаката срещу мен е дирижирана от едно и също място, от един и същи човек, който е осъждан от пражкия съд за грабеж през 2001 година. И който в момента е проверяван за присвояване на над 2,5 милиона евро /б.а. – Фотев визира бургаския бизнесмен Ивайло Зартов/.

– А как си обяснявате тази компроматна война, която се води срещу вас?
– Тя може да бъде обяснена само по един начин – засегнал съм нечии интереси,

преча на някой, който иска да ме елиминира от пътя си.

– А чии интереси сте засегнал – само на Ивайло Зартов или и на други лица?
– Не мога да ви кажа. Но така, като гледам, като че ли е група от хора, защото много на широк фронт започнаха да ме нападат.

– Изпитвате ли страх за собствения си живот, както и за живота на вашето семейство?
– Естествено. Аз не знам докъде ще стигнат тези хора.

– Само вие ли сте заплашван досега или вече започнаха атаки към цялото ви семейство?
– Вие как смятате? Това, което се излива върху мен, естествено, че се отразява на цялото ми семейство.

– Съвсем скоро дъщерята на бургаския бизнесмен Ивайло Зартов ви обвини в сексуален тормоз. Има ли връзка между двете обвинения?
– Да, разбира се, че има връзка.

– Каква е причината Зартов да води тази кампания срещу вас?
– Не си ли задавате въпроса, когато 20 пъти се повтори руски консул, консул на Русия, целта е да бъде дискредитирана личността на руския консул в Бургас, да се покаже, че руснаците не са избрали подходящия човек в Бургас. Въпреки че, за да стана такъв, аз съм минал проверка и на органите на България, и на органите на Русия. Ако имаше нещо вярно, тези органи щяха да вземат отношение.

– Вие бяхте приятел с Ивайло Зартов. Каква е причината да стигнете до такъв дълбок конфликт? Лична ли е враждата или е на бизнес основа?
– От моя страна лична вражда няма.

На Ивайло Зартов проблемът му е, че има задължения за 2,5 млн. евро,

за които неговите инвеститори като депутата от руската Дума Генадий Гудков му търсят сметка. Нека да се разбере с тях.

– Защо тогава обвинява вас индиректно?
– Не знам, сигурно си мисли, че съм помагал на тези хора.

– Смятате ли да съдите хората, участвали във войната, която сега се води срещу вас?
– Твърдо възнамерявам да заведа дела срещу клеветниците, участвали в тази инсинуация и долнопробна кампания.

– Казвате, че ще съдите Ивайло Зартов. А ще предявите ли парични искове към него?
– За мен е по-важно да получа моралното възмездие – това, което ми се полага. Разбира се, аз не съм богат човек, но предпочитам да защитя честта и живота си, който съм градил в продължение на 54 години.

– Като дългогодишен служител в системата на МВР имате ли предположения какъв ще бъде следващият удар по вас?
– Предполагам, че ще бъде някаква помия от този род, която сега се излива. Сигурно ще бъде нещо, което може да се роди в някой болен мозък.

Марина ШИВАРОВА,
Жоро ЗАХАРИЕВ

…………………………………………..
Досие

По време на кметуването на Йоан Костадинов в Бургас бизнесменът Ивайло Зартов участва в поредица от заменки с общинска земя на много ниски цени. Той беше представител на дружеството “Инглиш вилидж” с руски инвеститори и започна строителството на ваканционно селище в село Димчево на брега на Мандренското езеро. Тогава бяха построени само няколко къщи. Последваха местните избори и Зартов стана председател на партия “Движение за социален хуманизъм”, която подкрепяше Йоан Костадинов за кмет. Година след изборите руските инвеститори обявиха, че са завлечени с милиони от Ивайло Зартов.