Обичайни проблеми през бременността :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана новини/Видин…

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Жените по време на бременност могат да изпитат известен дискомфорт. Той се обуславя от засягане в различни области на тялото. Най-характерните симптоми са през първото тримесечие, които и са признаците на съществуващата бременност. Среща се загуба на менструалното кръвотечение и леко увеличение в телесното тегло. Гърдите нарастват и може да се изпитва лека болезненост в тях. Повишава се честотата на уриниране и се появява сутрешно гадене или повръщане.
През второто тримесечие се срещат симптоми като значително увеличение на телесното тегло. Разтяга се коремната стена и тазът. Възможно е да се появи главоболие, запек и киселини, както е възможно да се усетят и движенията на плода.
През третото тримесечие обикновено се появява оток по крайниците от задържане на течности и секреция от гърдите. Възможно е да се появи по-тежка форма на запек и респективно хемороиди. Характерен симптом за този период е появата на безсънието и безпокойство.

Кои са най-характерните симптоми на дискомфорт през бременността?

Първите и особено чести симптоми са болката в корема и гърба. Според специалисти коремните болки са коликообразни. Обикновено се получават при раздуване на коремната стена и разбутването на червата. Срещат се при сядане или при изправяне и лягане.
Болките в гърба обикновено се обясняват с рязкото наддаване на теглото и натовареността на гръбначния стълб и мускулатурата от допълнителните килограми.
Повече от препоръчително е да се спазва правилен хранителен диетичен режим, за да се предотвратят неприятни състояния като запек, поява на хемороиди, болка в корема от преразтягане на корема и болки в гърба.Препоръчително е да се извършва специален комплекс физически упражнения, с което да се стимулира допълнително обмяната на веществата, да се избегне рязкото наддаване на килограми и се подготви тялото за раждането.
Акупресурата е подходящ метод за възстановяване от такива неприятни симптоми. Мануалната терапия и масажи също са особено подходящи. Препоръчителни са масажите с длани в долната част на гърба, с което се облекчава болковият синдром там.

Другите особено чести проблеми са…

Носенето на сутиен, който да подкрепя бюста, до голяма степен облекчава неприятните усещания от това естество.
Запекът се обостря и води до появата на хемороиди, когато няма добре подчертан и оформен хранителен режим. Тестените изделия обикновено влошават клиничната картина.
За да се избегне проблемът или да се смекчи проявата му още от самото начало на бременността е добре да се утвърди хранителен режим богат на фибри, зеленчуци, плодове и пълнозърнести каши. При влошаване на състоянието могат да се препоръчат от акушер-гинеколога подходящи лаксативни средства с меко действие на растителна основа.
Движението също има своя принос за избягване на проблема. Задължително е ежедневно да се отделя време поне за около час разходка или друг вид лека спортна дейност, като гимнастика за бременни.
Не бива да се забравя и приемът на по-голямо количество течности.

15-07-2014 г. 16:03 ч. | прочетено: 190, коментари: 0 |