Липата и нейните ароматни цветове – какви са лечебните им свойства?

2
Добави коментар
reina
reina

Липата и нейните ароматни цветове – какви са лечебните им свойства?

четвъртък, 16 май 2013 09:45

Written by black_tulip

Има ли някой, който да не обича аромата на липовия цвят и който да не е опитвал липов чай с мед и лимон?

Липови дръвчета можете да видите в градините, по улиците, в гората, покрай пътищата и всяка година, когато цветовете им разцъфнат навсякъде се понася ухания аромат на липов цвят.

Липата е едно от най-полезните, медоносни и ароматни растения, която има изключително много полезни качества, които намират приложение както за лекуване на различни болести, така и в козметиката, за производство за различни средства за разкрасяване.

Липовият цвят съдържа в себе си етерично масло ( 0,06%),танин, гликозиди, витамин С, провитамин А, сапонини, агликони, горчиви вещества, захари, восък и други. Особено полезен е чаят от липов цвят, който се препоръчва през зимния период. Освен, че е изключително ароматен, той действа добре при възпаления на горните дихателни пътища, действа благоприятно при бронхити, пневмонии и други.

Липовият чай укрепва имунната система, действа тонизиращо, успокоява нервите и помага за намаляване на главоболието.

Народната медицина препоръчва при болки и спазми в корема, анемия, алергични заболявания, възпаления и камъни в бъбреците да се пие отвара от липов цвят.

При зъбобол народната медицина препоръчва да се прави гаргара с отвара от липов цвят. Чая от липов цвят с мед помага и при безсъние, така че ако имате проблем със съня, пийте вечер по една чаша топъл липов чай и ще заспите сладко – сладко. Всички тези лечебни свойства на липата я правят универсално лекарство и което е още по-хубаво – липов цвят можете да си съберете и сами.

Липовият цвят се бере, когато цветовете са напълно разцъфнали, като само трябва да внимавате и да събирате цвета заедно с присъцветията. Събраните цветове се сушат на проветриво място, а когато изсъхнат напълно се съхраняват в хартиени пликове.

Липата и нейните ароматни цветове – какви са лечебните им свойства?

5.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)