България е най-големият производител на лавандула в света

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

„Фигаро“ посвети специален материал на родните производители

България вече е световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло, като за няколко години измести Франция от първото място. А Франция беше исторически лидер в тази насока, коментира в. „Фигаро“ в кратък видеорепортаж на сайта си, цитиран от Economic.bg.

В Долината на розите в България се намират и българските лавандулови полета. Работниците там са сезонни, често пъти са безработни хора, методите на работа са примитивни, но не се заблуждавайте от това – България е световен гигант в производството на лавандулово масло, се казва в материала.

Работниците мога да наберат на ден до 300 кг цвят, които след това се дестилират.

„Молдова, Украйна, Крим – едно от сърцата на производство на лавандулово масло, Китай преустановиха производството… Всичко остава на България“, посочва експертът в Държавната лаборатория за етерични масла, Николай Ненов.

Виж още: 6 алтернативни начина да отблъснем комарите

„Българските производители на лавандулово масло изнасят 60-70% от продукцията си във Франция, като я продават не само на френски козметични компании, но и на френски производители на лавандулово масло“, посочва Филип Лисичаров, производител на лавандулово масло.

През 2011 г. България произведе 60 т лавандулово масло, а сега производителите се надяват да дестилират 120 т, посочва още „Фигаро“.