Бугенвилия – www.za-gradinata.com

1
Добави коментар
riki4
riki4

Бугенвилия

Бугенвилия (Bougainvillea) е цъфтящ храст достигащ височина до 1м. За да разцъфне бугенвилията, й е необходимо слънчево и горещо лято. Цветовете й са дребни и кремави, обвити са в едри, тънки и пъстри листа. Цъфти от април до юни.

Почва: Използва се хранителна, добре дренирана почва, в която може да се добави еднозърнест пясък. Младите растения трябва да се пресаждат на 2 години, а възрастните на 3-5 години.

Място на засаждане: Растението се чувства много добре на слънце. Трябва да е на светло и прохладно, защитено от вятър, място.

Поливане и торене: През лятото се полива обилно, най-добре в утринните часове, но не бива да се допуска задържане на вода. През зимата поливането се намалява. Бугенвивлията се нуждае от хранителни вещества, затова е добре до август да се наторява веднъж седмично със суха тор. Не бива да се използват течни подхранващи вещества! Растението има нужда от висока влажност на въздуха, затова е добре се пулвелизира с вода от време на време.

Размножаване: Размножава се чрез резници в чаша с вода, най-добре през пролетта. Трябва да се държат на топло и светло място. Засаждат се във влажна смес от торф и пясък. Вкореняват се за около месец.

Презимуване: Бугенвилията трябва да презимува на светло място с температура около 8-10 градуса. Прекалено дългите издънки трябва да се отрежат. Когато листата опадат се спира поливането.

Подрязване: Подрязването се прави или през пролетта, когато започва растежа или през есента когато листата опадват. Тънките и слабите клончета се отстраняват. Подрязването е важно за обилния цъфтеж на бугенвилията.

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни, като я споделите с вашите приятели!