Топ 10 породи кучета, подходящи за деца

2
Добави коментар
martin.saikov
martin.saikov

  Кучетата притежават забележителни способности и таланти. Един човешки живот сигурно не би бил достатъчен да ги опише изцяло. Способността им да се привързват и обичат стопаните си е все още необясним от науката феномен. В много отношения кучетата са доказали, че могат да обичат и да бъдат верни към хора и към себеподобни много повече отколкото са хората.

виж в пълен размер

   Казват, че най-добрият начин да научиш едно дете да не бъде егоист, материалист и да остане лоялен към близките си е да му подариш куче. Изборът на куче за семейство с дете също не е лесна задача. Уви, филми като  „Ласи“ и „Бетовен“, които много обичаме, не дават отговор какво семейно куче да си вземем.

   Кучето трябва да подхожда на начина на живот на семейството, следователно преди да се направи окончателен избор е необходимо да се отдели внимание на някои отличителни белези, характерни за породата като темперамент, размери и тегло, енергия, наклонности. Когато си избирате куче задължително се интересувайте за тези неща като подробно разпитате специалист.

 

Има няколко породи кучета, за които не се налага щателно проучване, защото за тях е общоприето, че са особено подходящ избор за подарък на дете.

 

Ето кои са те:

 

 

  Кучетата от тази порода са здрави, силни и жизнерадостни, което ги прави идеални за малки деца, които обичат да играят и да се боричкат. Булдогът е дружелюбно, схватливо и много лоялно куче. Освен това се разбира отлично с други породи животни освен с кучета. Булдог може се отглежда както в къщи с обширни дворове, така и в не толкова големи апартаменти.

 

 

  По начало кучетата порода бигъл се водят ловджийски заради добре развитите си ловни умения. Бигъли може да се гледат и в домове с растящи малки деца, защото са много мили и винаги готови за игра. Те са умни, добри приятели и внасят радост в дома. Успешно съжителстват и с други животни, което ги прави чудесни семейни кучета. Имайте предвид, че тази порода често си сменя козината и трябва редовно да се къпе и разресва със специална четка.

 

 

  Макар да има общоприето схващане, че бултериерите са склонни към агресия, всъщност, когато са възпитавани правилно, те са много дружелюбни и любящи кучета и може да имате чудесен другар в тяхно лице. Полезно е децата да растат в компанията на такъв приятел. Кучетата от тази порода имат много висок праг на болка, което означава, че биха издържали и най-грубите игри с шумни, буйни и енергични малчугани, които тепърва се учат как да се държат в животните.

 

 

  Няма съмнение, че именно филмовата поредица „Ласи“ направи тази порода популярна, като я превърна в символ за вярност, обич и всеотдайност. Колитата са кучета с нежна душа. Поведението им е предвидимо, лесно податливи са на дресировка и в много редки случаи биха проявили агресия. Те чудесно се разбират с малките деца, обичат стопаните си и в природата им е заложени да се стремят да пазят тези, които чувстват близки.

 

 

  Тези кучета обожават децата и се изявяват като техни закрилници. Неслучайно са наричани „природни детегледачи“. Те са мили, внимателни и търпеливи. Може да се каже, че това е кучешкият вариант на Майка Тереза. Кучетата нюфаундленд бързо печелят обичта на малки и големи. Тези чудесни, любвеобилни големи пухчовци са още един пример за идеално семейно куче.

 

 

   Породата визла не е толкова популярна, но това не я прави лоша, тъкмо напротив. Такива кучета имат нужда от повече раздвижване, което ги прави удачни за по-активните семейства с по-малки или по-големи деца.  Кучетата порода Унгарска Визла са винаги на разположение и готови за игра, освен това са се доказали като лоялни, с нежни маниери, отдадени на стопаните си, подчиняват се, уверени са, умни и склонни да развиват силна привързаност със семейството. Могат да се научат да изпълняват най-различни номера.

 

 

   Кучетата от тази порода са много мили, енергични, игриви и любящи. Обичат да са сред хора и чудесно се разбират с деца. Ирландския сетер обича да бъде в движение и това го прави добър избор за домашен любимец за семейство с деца, защото ще си играе с тях до насита. Сетерите са умни кучета, лесно се възпитават. Идеална среда за тях е къща с двор, но може да се адаптират и към живот в апартамент.

 

 

   Пуделите имат много пухкава козина, която често вдъхновява техните стопани да им измислят разнообразни атрактивни прически. Тези животни са много умни и внимателни. Подходящи са за деца, които страдат от алергии, защото си сменят козината по-рядко в сравнение с други породи. Въпреки това обаче и те имат нужда от грижи. Трябва да се сресват редовно иначе козината им може да се  сплъсти и тогава няма да са много приятна гледка. Пуделът е изтънчено и аристократично куче, което може да бъде много грижовно и лоялно към стопаните си. Има благ характер, търпеливо е и в много редки случаи може да се изнерви или отегчи. В негово лице детето получава чудесен другар, с който заедно са неуморни в игрите.

 

 

   Лабрадор ретривър е най-търсената порода за семейно куче в САЩ и това не е случайно. Лабрадорите са игриви, търпеливи, любящи и умни кучета. Те имат вродени инстинкти да защитават близките си, което ги прави изключително надеждни. При тях благият характер, интелекта и красивата външност са напълно равнопоставени и именно това ги прави толкова желани за семейни кучета.

 

 

   Голдън ретривърът е по-малък по размери в сравнение с лабрадора, но това не значи, че от него не може да се очакват увереност и преданост. Тези кучета са мили, умни,  приятни и верни приятели. Не са нападателни или боязливи, тъкмо обратното – от тях може да очаквате безкрайно търпение, което ги прави идеални за семейства с деца. Голдън ретривърите са игриви и искат постоянно да са в движение, което не е лесна задача, но ако в семейството има малки деца, тъкмо ще има с кого да лудуват по цял ден.

 

   Кучетата и малките деца винаги се разбират чудесно. При тях духовната връзка сякаш се заражда от само себе си и прераства в необикновено и вечно приятелство. Не лишавайте детето си от възможността да се грижи за куче. В негово лице то има един добър другар в игрите, който същевременно винаги ще бди за неговата сигурност.