Гранд каньон в жк „Младост“

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Районът около магазин „Нова Деница“ сега и след реализацията на предлагания от Garanti Koza проект за мултифункционален комплекс Grand Canyon. Трите жилищни сгради, подредени по височина, носят имената „Витоша“, „Пирин“ и „Рила“ и са съответно с 19, 22 и 30 етажа. В кулата е предвидена и хотелска част на 17 етажа. В ниското тяло ще са търговският център, планираната очна клиника и др. Парковата площ по данни на инвеститора ще заема 20 000 кв.м от общо 30 000 кв.м площ на парцела.

© Капитал

Жълто-синята фасада на магазин „Нова Деница“ скоро ще остане в миналото. Въпрос на месеци е на мястото му в столичния квартал „Младост“ да започне строителство, след като миналата пролет имотът бе купен от турската компания Garanti Koza.

Плановете на новия собственик са ясни: да изгради мащабен комплекс от висок клас с жилища, търговски център, 5-звезден хотел, модерна очна клиника и голяма паркова зона под името Grand Kanyon. За турската компания проектът е четвърти под този бранд след два в Япония и един в Истанбул. За България обаче е първи и уникален като мащаб (138 хил. кв.м), концепция и стойност (над 100 млн. евро).

Макар и с по-бавни от очакваните темпове работата по него напредва, а и шум не липсва. Както от самата Garanti Koza, която активно гради имидж в страната – за момента главно чрез спонсорство на спортни турнири, така и от местната общественост в „Младост“ с обичайните притеснения за съдбата на градинките в проекта. И не на последно място – от агенциите за имоти, които предлагат резервации на жилища в още незапочнатия комплекс.

От всичко по много

Инвеститорът в проекта Grand Kanyon влиза смело на софийския пазар. Плановете на Garanti Koza са чрез дружеството „Гаранти коза България“ в рамките на 30 месеца да вдигне на мястото на „Нова Деница“ комплекс със 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв.м, луксозна хотелска част, престижна очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи (виж картинката).

Всичко това трябва да бъде изградено на парцел от 30 000 кв.м, който бе сглобен с покупката на няколко по-малки терена. Те заедно с магазин „Нова Деница“ бяха купени от турската компания миналата пролет за 23 млн. лв. Продавачи бяха фирми, контролирани или притежавани от бившия председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов.

Самият Павлов имаше планове за инвестиции на мястото на „Нова Деница“, но не успя да ги реализира.

Сега новите собственици твърдят, че разполагат с нужния финансов ресурс за реализация на мащабното строителство, което по техни изчисления ще надмине 100 млн. евро. Заради мащаба на инвестицията от турската компания обмислят да кандидатстват и за статут на приоритетен инвеститор.

Garanti Koza е сред най-големите турски компании (виж карето), а за инвестицията си в София ще разчита както на собствени средства, така и на финансиране от Уникредит Булбанк – банката вече отпусна кредит за покупката на парцела

Grand Kanyon се очертава като най-мащабния мултифункционален проект, започван през последните години. Разгъната му застроена площ ще е 138 хил. кв.м, а парковата зона – около 20 хил. кв.м.

Архитектурата също впечатлява – ядрото са две жилищни сгради с по 19 и 22 етажа, както и 30-етажна кула с луксозен хотел и с висок клас жилища. Търговският център и очната клиника ще са разположени в ниската застроена част, която с извитата си форма напомня каньон – оттам и името на проекта. Предвидени са и няколко подземни нива с места за паркиране.

Самата концепция Kanyon е разработена от американското архитектурно студио JERDE. Под същото име до момента Garanti Koza e реализирала три мултифункционални проекта в Япония и в Истанбул – всички с амбиция да предлагат модерна среда за обитаване с ясно откроим архитектурен почерк.

От турската компания поясняват, че грешката в изписването на думата canyon е нарочна, за да се възприема по-лесно извън английски говорещите страни. Освен това по този начин името Grand Kanyon повтаря инициалите на дружеството инвеститор – GK.

В този контекст решението на инвеститорите да кръстят трите жилищни сгради в Grand Kanyon с имената „Витоша“, „Пирин“ и „Рила“ (подредени по височина) внася доза еклектика, но пък може да се обясни с желанието за български почерк в проекта.

Спор в зелено

Въпреки амбициозните заявки на турската компания повече от година след покупката на „Нова Деница“ развитие по проекта не личи. Това обаче е само привидно, тъй като в момента инвеститорът минава по бавния път на административните процедури.

На пазара се говори, че именно по тази причина плановете на Garanti Koza за строителство претърпяха промени. Първоначално плановете на Garanti Koza бяха строителството да започне още в началото на лятото, докато сега заявката е, че ако всичко върви по план, стартът ще е през септември.

Реално обаче и този срок едва ли ще бъде спазен, тъй като Grand Kanyon още е на етап градоустройствени промени. Те трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет и след това да започне самото проектиране.

Междувременно обаче пред инвестицията на Garanti Koza се очертават и проблеми. На проведеното преди месец обществено обсъждане в район „Младост“ местни жители атакуваха проекта заради включените в границите му зелени площи. Два от купените от Garanti Koza парцели действително са с такъв статут и част от исканията на живеещите в района бяха те да бъдат дарени на общината за парк.

От инвестиционната компания заявиха, че това са частни терени, но поеха ангажимент те да останат зелени площи със свободен достъп в рамките на проекта Grand Kanyon. Ако в рамките на останалата част се налага премахване на дървета, те ще бъдат премествани. Визуализацията също показва, че в частта откъм бул. „Александър Малинов“ действително са предвидени зелени площи и фонтан, а самото застрояване е в задната част на парцела.

Въпреки това от направление „Архитектура и градоустройство“ съобщиха, че срещу искането на инвеститора за промяна в градоустройството е постъпило възражение. Вносител е собственикът на разположения в съседство хотел Kabu, а мотивът – именно запазването на зелените площи.

От компанията – собственик на хотела, не отговориха на въпросите на „Капитал“ срещу какво конкретно е възражението, както и дали ще атакуват проекта в съда, което също би забавило изпълнението му.