10 гениални прозрения на Ърнест Хемингуей

8
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 21.07.2014

Ърнест Хемингуей е американски писател и журналист, роден на 21 юли 1899 г. – един от най-известните американски новелисти, автор на кратки разкази, журналист, носител на награда Пулицър през 1953 г. и Нобелова награда за литература през 1954 г. Роден е в Оук Парк, Илинойс. Баща му – Кларънс Едмъндс Хемингуей, е лекар. Той отрано го учи да обича живота сред природата. Като дете Хемингуей посещава държавни училища в Оук Парк и публикува най-ранните си истории и стихотворения в училищните вестници. Записва се доброволец и става шофьор на линейка в Италия по време на Първата световна война. През 1918 г. претърпява сериозно нараняване в крака и е награден два пъти от италианското правителство.

Виж още: 10 въздействащи мисли на Радой Ралин 10 незабравими цитата от творчеството на Паулу Коелю

За първи път „Старецът и морето“ е публикуван сп. „Life“ през 1952 г. – тази новела не само връща славата на Ърнест Хемингуей, но му донася и световно признание. Любопитното е, че прототипът на Сантяго – кубинският рибар Грегорио Фуентес, умира през януари 2002 г. на 104 годишна възраст.

Хемингуей прекарва голяма част от времето си в Куба преди революцията от 1959 г. и, когато Фидел Кастро завзема властта, той го поддържа и остава да живее там, но когато животът става твърде тежък, напуска страната и се връща в Съединените щати. През 1960 г. Хемингуей е хоспитализиран в клиниката за лечение на депресия и година по-късно, на 2 юли 1961 г., той се самоубива с любимата си пушка в дома си в Кечъм, Айдахо.

Хемингуей е човекът, който изрича световноизвестната фраза „Всичко, което е далече от морето, е провинция“. Всъщност той е този, на когото светът дължи не една и две написани истини. Днес, в деня на годишнината от неговото рождение, ето още 10 гениални прозрения на Ърнест Хемингуей.

1. „Ако изпитваш безпокойство по малко всеки ден – ще изгубиш сума ти години. Ако нещо не върви, както трябва, поправи го, ако можеш. Но се научи да не се безпокоиш. Безпокойството с нищо няма да ти помогне“.

2. „Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си „Аз“.

3. „Винаги прави трезвен това, което си обещал да направиш пиян. Това ще те научи да си държиш устата затворена“.

4. „Днес – това е само един от дните, които трябва да изживеем. Но какво ще се случи в бъдещите дни, това ще зависи само от това, което направим днес“.

5. „Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам“.

6. „Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край.“

7. „Реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол“.

8. „Ако писателят добре знае това, за което пише, той може да изпусне много от това, което знае. Величавостта на движението на айсберга е в това, че той само в една осма от общата си част се извисява над повърхността на водата“.

9. „Човек трябва до дъното на душата си да се настрада, за да напише истински смешна книга“.

10. „Всички хора свършват по един начин. Различава ни само това как сме живeли и как сме умрели.“

Коментари

коментар(а)