Проблем ли е късата юздичка на езика за кърменето?

13
Добави коментар

Къса юздичка се нарича проблемът, който възниква при бебетата когато късчето плът, свързващо долната част на езика с основата на устата е късо и опънато. Медицинското наименование на късата юздичка е анкилоглосия, а късчето кожа съединяващо езика с долната част на устата се нарича френулум. Понякога това състояние може да повлияе на способността на бебето да захапва правилно гърдата при кърмене.

 

Следващата информация, обяснява наличието на къса юздичка и проблемите, които тя може да предизвика, и описва бързата и безболезнена процедура по коригирането на това състояние, която трябва да бъде предприета, ако вашето бебе е засегнато.

 

Какво е къса юздичка?

 

Късата юздичка е вроден дефект, който засяга между 3 и 10% от новородените бебета. Тя е по-честа при момчетата, отколкото при момичетата.

 

 

Обикновено езикът е свободно прикрепен към основата на устата с късче кожа, наречено френулум. При бебетата с къса юздичка тази част от кожата е необичайно къса и стегната, ограничавайки движението на езика. Това може да доведе до проблеми с храненето на бебето.

 

Четете още: Как да разбера дали бебето ми приема достатъчно мляко?

 

Проблеми с кърменето

 

За да суче успешно, бебето трябва да захапе не само зърното, но и част от ареолата около него, и езикът му трябва да покрива долния венец, за да не наранява гърдите на майката. Бебетата с къса юздичка не са в състояние да отворят устата си достатъчно, за да засучат правилно. Те имат склонност към изплъзване от гърдата, което води до неправилно засукване на зърното, като най-често бебето гризе само зърното с венците си. Това е много болезнено за майката и може да и причини болка, раздразнение на тъканите около зърното и дори кървене.

 

Повечето бебета се хранят лошо и се уморяват бързо, като огладняват много скоро и искат да сучат отново. В по-голямата част от случаите, тези трудности с храненето водят до недостатъчно наддаване на тегло на бебето.

 

 

Как се третира късата юздичка?

 

Ако бебето има къса юздичка, но се храни без проблем и наддава нормално на тегло, не е необходима лекарска намеса. Ако обаче бебето има проблем с храненето, френулума трябва да бъде коригиран.

 

Четете още: Кои грешки трябва да отстраним, за да се увеличи количеството кърма?

 

Разделяне на юздичката

 

Процедурата по разделянето на юздичката, представлява срязване на стегнатото късче кожа, свързващо езика с основата на устата. Това е проста и безболезнена процедура, след която обикновено проблемите, свързани с храненето отзвучават почти веднага. Специалистите подкрепят тази манипулация, тъй като тя е безопасна и е доказано, че подобрява кърменето.

 

Как се извършва разделянето на юздичката?

 

При бебета само на няколко месеца, разделянето на юздичката обикновено се извършва без никаква упойка, или с местна упойка, която обезболява само езика. Обща анестезия е необходима при по-големи бебета с пораснали зъби, което означава, че те ще спят по време на процедурата.

 

 

Главата на бебето се държи здраво, докато хирурга пререже юздичката със стерилните ножици. Това отнема само няколко секунди, като веднага след това бебето може да се храни. Някои бебета дори не се събуждат по време на процедурата, а други плачат само за няколко секунди. При много малките бебета е по-важно да бъдат гушнати и накърмени, отколкото да им се дават болкоуспокояващи. Може да има леко кървене, но голяма загуба на кръв е малко вероятна, тъй като при малките бебета френулума не е богато кръвоснабден. Под езика на бебето може да се появят белезникави петна, които ще изчезнат до 48 часа, но те не притесняват бебето.

 

Четете още: 7 мита за кърменето

 

Ако имате съмнения, че вашето бебе има къса юздичка се консултирайте с консултант по кърмене, педиатъра на бебето или с акушерка. Те ще проверят състоянието на бебето и ще преценят дали е нужно да се направи корекция на френулума, като ще ви насочат към съответния специалист, извършващ тази процедура.

 

Снимки: EraPhernalia Vintage, Megnut, Depone, VinothChandar / Foter.com