72 години от разстрела на Никола Вапцаров 3 2675

5
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Днес се навършват 72 години от разстрела на големия ни поет и революционер Никола Вапцаров. Паметта му ще бъде почетена в родния му град Банско. Жители и гости на града ще се поклонят пред паметника на автора на стихосбирката „Моторни песни“, преведена на 90 езика. Много посетители се очакват и в къщата-музей на Вапцаров. Входът днес е свободен.

В родния му град ще бъде представен филмът на Костадин Бонев „Пет разказа за един разстрел“.

Културни институции, училища, читалища и улици носят неговото име с признание. Церемонията по поднасяне на венци и цветя ще бъде пред барелефа на поета, който е поставен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

Заупокойна молитва ще бъде отслужена в храма на село Бараково, където Вапцаров се е венчал със съпругата си Бойка. 

В София Съюзът на българските писатели организира в 10:30 часа пред бившето Гарнизонното стрелбище зад НДК паметно утро във връзка със 72-та годишнина от разстрела на Никола Вапцаров.

От 18:00 часа годишнината ще бъде отбелязана с рецитал на поети пред паметника на Вапцаров в градинката зад Националната художествена галерия.

Молбата на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но тя е отклонена. На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди за мир, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната.

Вапцаров е удостоен посмъртно с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни. На 3 декември 1953 г. по време на Втория конгрес на мира почетният знак на наградата и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.

Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везева, учителка в струмишките села и приела протестантството.

Вапцаров учи в гимназията в Разлог (1924-1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име.

През 1938 г. Вапцаров става член и е един от главните активисти в Македонския литературен кръжок в София. Желанието му да се занимава с литература не го оставя и през 1939 подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни“, издава я със свои средства и тя излиза от печат през 1940 г.

Публикува и други стихотворения; както и разкази и драма, които обаче не придобиват популярността на поезията му. Сътрудничи на седмичника „Литературен критик“ и фактически става негов главен уредник.

Вапцаров пише само на български език и не достига до опити за кодификация на отделен македонски език. В неговия доклад от 1938 г. въпросът за създаването на македонски книжовен език липсва. Отделно в полицейското му дознание са запазени обясненията му от 1940 г. където той се самоопределя като българин.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти