10 малко известни факта за Стив Джобс

3
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Част от тях доизграждат мита за големия иноватор

Когато се говори за технологии, иновации, прецизност до съвършенство и безукорен педантизъм, най-вероятно става въпрос за създателя на „Епъл“ и „Пиксар“ Стив Джобс. Джобс е определян като един от най-големите умове на IT сектора в света. Ето няколко интересни и малко известни факта за живота на големия иноватор, подбрани от Profit.bg:

1. Стив е осиновен малко след раждането си, но въпреки това установява кой е истинският му баща. Той е американец, роден в Сирия. Името му е Абдулфатах Джандали, но се наричал Джон. Имал е ресторант за средиземноморска кухня в Силиконовата долина и Джобс понякога вечерял там.

2. На 12-годишна възраст Джобс се обажда на домашния телефон на съоснователя на „Хюлет-Пакард“ Уилям Хюлет, за да го попита дали може да му услужи с части, за да завърши училищен проект. След 20-минутен разговор Хюлет се съгласява да му даде необходимите части, като дори му предлага и стаж през лятото в HP.

Виж още: Визията на Стив Джобс за света в по-малко от минута

3. На 13-годишна възраст той се запознава със Стив Возняк, с когото по-късно основават „Епъл“. Возняк е пет години по-възрастен от него.

4. Джобс напуска колежа след само един семестър. Причината – невъзможност да плаща обучението си в частното училище.

5. Откъде идва името „Епъл“ (Apple)? Джобс споделя, че една от причините е, че много обича ябълки, но основната е, че в указателите Apple ще се намира преди Atari, за която работи преди това. Другото, което повечето хора не знаят, е, че трябваше да измислим име до 5 часа следобед, казва Джобс.

Виж още: Приказки от Силиконовата долина

6. Стив Джобс получава по 1 долар заплата от „Епъл“, след като е назначен за главен изпълнителен директор на компанията през 1997 г. През 2007 г. той коментира този факт по следния начин: „Получавам 50 цента, за да се показвам, и още 50 цента, които са за представянето ми.“

7. Джобс е пескетарианец. Това е човек, който консумира риба, но не и друго месо.

8. Стив има общо четири деца. Първото е дъщеря – Лиза Бренън Джобс, която той дълго време отказва да признае за свое дете. Следват три деца от брака му с Лорийн Пауъл – Рийд, роден през 1991-ва, както и дъщерите Ерин и Ив, появили се на бял свят през 1995 и 1998 г.

Виж още: Топ 25 личности в бизнеса от 1989 г. насам

9. Джобс е един от менторите на основателите на „Гугъл“ Сергей Брин и Лари Пейдж, тъй като вижда потенциал в компанията им.

10. През 2010 г. сп. „Форбс“ оценява богатството му на 8,2 млрд. долара.