Розалинда търси любовта

1
Добави коментар
chuime
chuime

Ох, дадоха оставката, сега какво ще гледаме цяло лято, не знам, каза оня ден баба ми и си пусна индийския сериал. Тя следи не повече от пет сериала едновременно, като внимава да е политически коректна и балансирана. Избира два турски, щото сме балканци, един индийски, за да е подготвена за евентуално надмощие на БРИК, и един немски, щото сме в ЕС. Плюс петъчния парламентарен контрол.

Сега оставката е хвърлена и с това първият сезон на петия й сериал свърши. Хубав край се получи, де. Проточи се като първа целувка в индийски сериал. Трябва да им се признае на българските сценаристи, умеят да натягат напрежението и да разтягат действието. Тамън си помислиш, че свършва, и хоп!, появи се някоя Ферхунде да вкара нова интрига. Сюлейман Велики в телевизора половин Европа завладя, жена му няколко нови султана отгледа, а сериалът в нашите сараи не мърда.

С това темпо ще надмине и „Докато свят светува“. В него артистите взеха да умират, сценаристите обаче не. Та се боя да не се получи нещо такова и с нашия сериал. Онези студенти от първите демонстрации с Фори Светулката вече пенсии взимат, а сериалът си върви и главните герои, дето се вика, още не са се целунали. Пък са и несменяеми. Могат – не могат, все главните роли получават. Да се чудиш с кого спят. Щото то нали знаем как в големите продукции се раздават ролите…

На мен лично почна да ми омръзва. Все едно и също въртят вече четвърт век, никакво разнообразие не предлагат. Фантазията ли им куца, мързи ли ги, не знам. Та за да ги подпомогна малко, нахвърлях тука едни идейки как точно трябва да се развива перфектният сериал, може пък в новия сезон да заемат някоя.

Та, в перфектния сериал за българския зрител трябва да има по малко от всичко. Една турска девица, която да е в състояние да плаче по много всеки ден (да си актриса в турски сериал, е голямо предизвикателтво, трябва да можеш да лееш сълзи на всеки кръгъл час, няма шега) и една зла турска свекърва. Един индийски принц с бисерна обеца на ухото, чалма, личен шофьор и зла майка расистка. Една германска Розалинда с панталони за езда, къща със зелена ливада и зла мащеха нацистка. Три сестри от Мексико с дълги черни коси, големи деколтета и зли свекърви робовладелки. Няколко индианци пълни сираци, и един оркестър кахърни цигулки.

Още в първата минута на първата серия всички главни герои се разплакват. Плачат поне пет серии, докато разберем защо. Обикновено причината е в злите мащехи, свекърви и майки. Те по правило имат един и същи гримьор, страдащ от силно късогледство и вероятно паркинсон. През целия първи сезон чертаят коварните си планове над чаша кафе в задната стаичка на горещ апартамент. Обикновено планът е да омъжат красивата и невинна Розалинда за най-злия и миризлив грозник. Розалинда, разбирайки за нерадостната си съдба, плаче. Тайният й любим, който е добър, уханен и леко брадясал – също. Свирят кахърни цигулки. Шест серии по-късно се появяват мълчаливите индианци.

Никой не знае защо. Сценаристите също. Отиват си. Цигулките спират. Главната героиня възкликва: О, майн гот! И припада.Слугинята й – едрогърдата баварка Берта, се мята на едно пони и тръгва към залеза да търси помощ. Разбираме защо героинята е припаднала след още шест серии. Появил се е втори красив, уханен и леко брадясал избраник. Той се казва Сали и е брат близнак на оргиналния възлюбен, който крие от всички, че е индианец и го издирват група последни мохикани (ония, дето минаха преди няколко серии). Майката на близнаците, доня Маргарита, не знае, че е родила две момчета. Една от злите и тежко гримирани свекърви е откраднала бебето преди два сезона и го е дала на майката на Винету да го отгледа. За другото дете й е казано, че е било момиче и веднага след прерязване на пъпната връв, са го отвлекли тумба сикхи с тюрбани, за да го продадат в сараите на султана. Оттогава доня Маргарита все плаче – вече три сезона. Нещата толкова се оплитат, че един от сценаристите окончателно губи нишката и се пропива. Свирят цигулки и няколко брадясали типожве ридаят, докато новият сценарист навлезе във фабулата. Той е привърженик на радикалните решения на проблемите и само в рамките на серия и половина трови две свекърви, беси един индианец и пуска чума сред родата на злия младоженец, нарочен от първата серия за съпруг на красивата и невинна Розалинда. По тази причина сватбата се отменя и избухва междупланетарна война. В новия сезон всички индийци, турци, колумбийци и германци са в униформи.

За зрителя става ясно, че обещаният горещ секс в първия сезон се отлага за по-натам, а първо ще има пата-кюта. Тъкмо започва голямата патаклама, и се появява майор Деянов, подкарал трамвай. Звучи „Нас червеното знаме роди ни“ за две цигулки, тромбон и зурла. Майор Деянов иска да освободи красивата и невинна героиня. Тя не ще, ма кой я пита. Внезапно трамваят дерайлира и орда индианци, подпомагани от смърфовете, атакуват майора. Той се отбранява няколко серии. Доня Маргарита все така плаче. В това време Сали и братовчед му, пардон, брат му, разбират един за друг. И двамата също искат да освободят Розалинда и да се оженят за нея, което ги превръща в смъртни врагове. Вадят лазерните мечове и се бият няколко серии. От време на време спират да поплачат. Накрая Сали, напълно прегракнал, прохърква: „Люк, аз съм баща ти“. С това и този сезон приключва. Финалните букви вървят, няколко зли свекърви варят кафе и чертаят нови коварни планове. Главната героиня свенливо пробва булчинската си рокля и замечтано гледа през прозорчето към бъдещето. Кой ли ще дойде да я освободи? Чува се тропот на конски копита. Сигурно е героят й. Или пък дебелата Берта се връща. Но това ще се разбере в новия сезон.

Фейлетонът е публикуван във в. „24 часа“