Бой на цигани срещу ченгета

31
Добави коментар
karmakoma
karmakoma

Видео от як бой между цигани и ченгета в плевенската дискотека Бижу се появи в интернет, с благодарствен надпис за полицаите в родния град на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Според съобщението на МВР от 1 август „Шумна група посетители на дискотека в Плевен е задържана тази нощ“. Разказът за случката, публикуван в сайта на МВР:

„Около трийсетина клиенти не се подчинили на полицейско разпореждане и са отведени в полицейското управление.

Минути след 2 часа тази нощ е получен анонимен сигнал за поставено взривно устройство в дискотека в града. Към адреса веднага са насочени автопатрули на плевенското Второ РПУ. Като пристигнали в зеведението, полицаите устно разпоредили незабавно да бъде спряна музиката и посетителите да напуснат.

Повечето от клиентите на заведението изпълнили полицейското разпореждане и се отправили към изхода, но вътре останала група от около трийсетина души. На повторното напомняне да напуснат, те не само отново не се подчинили, но започнали да дърпат и бутат униформените служители, да ги обиждат и заплашват.

Междувременно в заведението пристигнали допълнителни служители от Първо и Второ РПУ и от областната дирекция и дискотеката е опразнена, като са използвани включително и помощни средства.

Всички неподчинили се на полицейското разпореждане са задържани за 24 часа за изясняване на случая. Установено е повечето са от с. Буковлък и от областния град. Образувано е бързо полицейско производство. По-късно е изяснено, че анонимният сигнал е бил фалшив и в дискотеката не е открито взривно устройство“.

На следващия ден тълпа цигани протестираха пред Второ полицейско управление и твърдяха, че са бити незаслужено от полицаите, съобщава днес плевенският вестник Посоки.

Според изданието ромите първи се нахвърлили срещу полицаите. На повторната подкана да напуснат Бижу-то, те започнали и да дърпат и блъскат ченгетата, да ги обиждат и заплашват.

И от местната полиция не съобщават какви „помощни средства“ са използвали, но на видеото ясно се вижда, че е паднало голямо ритане. В неделя тълпа разярени близки на арестуваните скандирала „Мафия“ под прозорците на полицията и щурмували полицейския участък, в опит да нахлуят.

За да се потуши напрежението, на място бил извикан дори експертът по етническите въпроси от областта Алипи Деянов, но и той не успял да потуши скандала.

Плевенчани станали свидетели на втори епизод от сблъсъка „цигани срещу ченгета“.

На мястото по-късно пристигнаха линейка и подкрепление от полицейски патрули от другите районни полицейски управления в града, съобщава Посоки.

Оказало се, че сред арестуваните е и бившият общински съветник Методи Петков. Друг член на мургавата компания в Бижу – Одисей Василев бере душа в неврохирургията с раздробен череп. Трети е в болница със счупена ръка. Имало и пострадали полицаи.

Според редовни клиенти на заведението същата група неведнъж е предизвиквала сбивания и с други ромски компании.

Ромите обаче твърдят, че са жертва на целенасочена акция и отричат да са ругали и били служителите на реда. Обясняват, че не са напуснали дискотеката веднага, защото аварийният изход бил заключен и че всички били отнесли ритници и удари.

Полицаите ги държали близо час легнали на тротоара с белезници на ръцете.

„Предстои да се установи как са получени нараняванията и дали е имало конфликт преди това в самата компания“, уточняват разследващите. Близките на Одисей пък заплашват, че ще се оплачат за полицейско насилие в Брюксел.

< Предишна

 

Следваща >