Кобляков: Ако изчезна и се появят мои снимки на Малдивите, да знаете, че съм заточен в Сибир

14
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Украйна сложи точка на „Великата отечествена война“

2015-04-22 20:38:43

Русия: Украйна иска да се разцепи

2015-04-22 19:29:10

Страхувам се, че мога да бъда отвлечен от България от руски агенти

Служителите в българското следствие са все едно останали от времето на Тодор Живков – те са държавата

Случващото се с мен е компрометиращо за това българско правителството, не е изключено руските и български служби да действат заедно, казва в специално интервю за Faktor.bg борецът срещу режима в Кремъл

Второ денонощие французинът от руски произход Николай Кобляков, който е отявлен противник на режима на Путин,  е на свобода. Той бе арестува на софийското летище на 29 юли при опит да отпътува за Париж. Задържането му бе постановено от българската прокуратура по искане на руски съд и московската секция на Интерпол. В петък вечерта Софийски градски съд освободи от ареста Кобляков и му наложи мярка за неотклонение „подписка”. В защита на опонента на Путин се обявиха хиляди правозащитници в Европа и България.

За Кобляков България е страшно изпитание. Преди 136 години прадядо му е пряк участник в Руско-Турската освободителна война. Оцелява при боевете на Шипка, за да отвоюва свободата на България. Днес неговият наследник вярва, че България няма да погази личната му свобода, защото е независима държава и част от Европа.

Интервю на Стойко Стоянов

– Г-н Кобляков, по-спокоен ли сте, след като ви освободиха от следствения арест?

– Да, сега съм много по-спокоен, но първата нощ от напрежение и вълнение спах само два часа. Днес вече наистина съм по-спокоен. Когато ме освободиха, проверих съобщенията си в социалните групи и емайла си, констатирах, че имам получени над двеста, от които успях да отговоря само на тези във Фейсбук. И сега в момента чета всички съобщения. Важното е, че имам бизнес и успях да се свържа със съдружниците си. Все пак бизнесът трябва да продължи, това е жизнено важно, аз се храня от работата си. Благодарение на българските приятели, които открих след ареста ми сега съм много по-сигурен за правата си.

– Има ли в България в момента има опасност за живота ви, страхувате ли се да не ви екстрадират?

– Не съм казвал, че в България има опасност за живота ми, ставаше въпрос само за опасност за моята свобода и това може да се случи само, ако ме екстрадират. Ако ме върнат в Русия – съм мъртъв, но тук в България ми идва понякога глупавата мисъл, че мога да бъда отвлечен от руски агенти. Но не просто за да ме отвлекат, а за да докажат, че съм избягал, потвърждавайки вината ми. Това е на теория, но тези мисли ме измъчват. Ако утре изчезна и се появят снимки с мен, че съм на Малдивските острови, да знаете, че не е вярно, а че съм мъртъв или някъде заточен в Сибир.

– Имаше ли срещу вас насилие в ареста?

– В такава ситуация човек винаги е под напрежение, но не мога да се оплача, всичко бе в законните граници.

– Разказвате, че полицаите са ви питали, защо сте срещу Путин, след като той е единственият възможен спасител на България. Вярно ли е това?

– Да, това много ме озадачи. Трябва да подчертая, че останах с впечатлението, че повечето служители в следствието са там от времето на Тодор Живков. Време, в което хората с униформа, милиционерите бяха всичко – законът, държавата. Опитвах се да общувам с тях, защото когато си в затвора всеки разговор ти носи нещо. Диалогът не беше приятелски, но в границите на човешките отношения. Исках да им представя едни обикновени примери за Путин. Примерно: Може би Путин е защитник на славянството, но той е готов за тази цел да пожертва живота на хиляди, както пожертва за целта живота на 2000 украинци. Представете си, че вашата дъщеря или съпруга в България е убита от руско оръжие, но в защита на славянството. Не съм сигурен, че съм убедил униформените в моите тези, но ми казаха, че разбират начина, по който разсъждавам.

– В България хората са разделени в отношението си към Путин и режима му, може ли Москва да постъпи и с нас както с Украйна?

– Не вярвам, че България е много първостепенна цел за Путин. Няма точно организиран план срещу България, но е ясно, че той иска да съживи, да пресъздаде съветския свят със сателитите от едно време. Смятам, че България е най-подходяща и най-лесно постижима цел за него. България не е крайната цел, но тя е възможност да покажат на света, как Русия строи на ново империята.

– Имате ли вече ясното, какви точно са обвиненията на Москва срещу вас? Какво престъпление сте извършили?

– За съжаление не ми е още ясно. Не съм получил ясни обвинения.

– Възможно ли е руските служби да уреждат сметките си с вас чрез българските? Компрометирали това България?

– Смятам, че има някаква координация, но нивото на тази координация не мога да преценя. Но почти сигурен съм че такава обвързаност е имало. Не смесвайте България и правителство. Случващото се с мен е компрометиращо за правителството, не зе България. Както Путин не е Русия, дори при факта, че 80% от руснаците поддържат Путин, това само означава, че той е овладял всички медии и методи за пропаганда, но не значи, че ги е променил. Ако руснаците имаха възможността, както се случи при вас и другите бивши членки на Източния блок да имат достъп до истинска информация, до свободни медии, и те ще се променят както останалите. Също мога да кажа, че ако властите в България, успеят да увеличат влиянието си върху медиите, естествено тогава ще се увеличи тази част от обществото, което ще е проруско настроено.

– Преди време сте внесли доклад с имена на лица и фирми на руснаци, замесени в корупция. Можели да ви преследват за това?

– Анализирайки действията на Русия и моите действия, ще откриете, че всичко започна със създаването на движението „Свободна Русия” през 2011 г. На следващата 2012 година се появи криминално разследване в Русия срещу мен. Но никой не ме е предупреждавал за такива действия. Щом направя нещо, следва ответна реакция от тях, ескалираща във времето – обвинение, процес и сега вече задържане. Но тава беше началото. Докладът, за който ме питате преля капката на търпение на руските служби. Той бе представен пролетта преди два – три месеца. След излизането му, мои приятели в Русия ме предупредиха да внимавам. Но мисля, че това, което най-вече раздразни руските власти бе демонстрацията, която организирахме на 6 юни при посрещането на Путин в Париж, по повод годишнината от десанта в Нормандия. Нямаше много руснаци, имаше повече украинци, но ние бяхме заедно. Това мисля, че ги раздрани още повече – нашата връзка с украинците и позицията ни по украинския въпрос. Това, е което ги засегна най-силно. Корупцията винаги е съществувала. Вярно, че в този доклад се цитирани фирми, повечето от, които днес вече са в списъка за санкции на ЕС. Но това, което ги е жегнало в момента, е украинският проблем, това ги е разгневило. Дразнят се, че има руснаци, подкрепящи украинския народ. Над двадесет милиона руснаци имат близки в Украйна. Случващите се престъпления там ще тежат на Путин. За Крим много руснаци го подкрепяха. Артист и певци, които показаха, че са против анексията бяха изхвърлени от обществото полезрение. Ако си спомняте когато Буш започна действията си срещу Ирак, когато го превзе за месец, в Америка беше силно поддържан от обществото, но след две години загуби тяхната подкрепа спадна и той загуби президентския пост. Много е лесно да извършиш нашествие, но трудното е да стопанисваш завладяното. Когато манифестирахме срещу Путин, искахме да предупредим – може да сте взели Крим, но сега ще има последствия. Ще трябва да отговаряте за действията си и да стопанисвате завладяното , а това няма да е лесно. Тази постъпка на Путин не е положителна за славянската дружба.

– Капан ли бе идването ви в България? На коя организация гостувахте?

– За сега нямаме данни, за да го твърдя със сигурност. Това е една от версиите. Събираме информация, която се натрупва все повече и повече. Бях поканен от известно българско дружество, относно бизнеса който развивам. Интересното е, че след пускането ми от ареста нямам никаква връзка с тях. Знам ли сега е уикенд, може да почиват.

– Вярвате ли на българския съд?

– За сега имам всички основания да вярвам в българския съд.  Моят случай за България може да се смята за тест за независимостта на съда и европейското ниво но страната, ако България вярва в декларацията за човешки права и европейските ценности. Правото на човека е по-важно от правото на държавата. Това е основната разлика между Русия и европейските държави. Защото държавата е създадена от хора, давайки част от свободата си на държавата, делегирайки я на държавата за да ги защитава. В Русия думата е Господарство, което значи, че държавата е инструмент за налагане волята на господаря. В момента България трябва да избере по какъв начин разбира понятието „държава“. Аз всъщност дойдох, за да представя една европейска програма за социална помощ. Това е един проект за старчески домове, един нов модел – вместо да се строят огромни старчески домове, да се строят къщи за по-човешки живот.

Искам да кажа още нещо – че съм трогнат от подкрепата, която получих, от хора, с които се запознах сега в България. За мен тя бе съвсем ненадейна, благодарение на тях сега разговарям с вас и съм си върнал усмивката. Благодаря на сдружение „Българска европамет“ и на всички тези българи, чиято подкрепа получих. Надявам се, че всички като мен и вас, които вярват в европейското развитие на страната, ще спечелят.