Екопътеките в България, които трябва да посетиш

14
Добави коментар
sedrik
sedrik

Има места, скрити в планинските склонове, които хипнотизират погледа със своята панормана гледка, спокойствие и релакс. Следващите местенца са точно такива! Разгледайте тези еко пътеки, изберете маршрут и грабвай раницата!

Дряновската екопътека

Пътеката се намира в Северна Централна България и започва от Дряновския манастир и преминава през протежение на реките Андъка и Дряновската река. Любопитно е, че екопътеката преминава през изключително интересна местност, където се намира близо до пещерата Бачо Киро.

Премивайаки през местността  пред вас ще се разкрият  уникални природни палитри. Множеството от зелени горички, поточета и био разнообразие ще ви хипнотизира. Там може да отдъхнете на пейката на любовта, която се намира над Дряновския манастир. Тази нестандартна пейка е направена по инициатива на млади хора от Дряново, които искат да стимулират останалите да бъдат активни, да са сред природата…

Попитани защо са го направили, младежите споделиха:  “Обновихме тази пейка заради любовта си към Дряново и за всички, които са докоснати от това велико чувство. Било то към половинката си, към приятелите, природата или нещо друго. И за да докажем още веднъж, че хубави неща могат да се случват навсякъде и за това не са необходими огромни средства, а само безкористно желание за положителна промяна.“

 

Еменска екопътека

Тя всъщност е първата създадена екопътека в България и е една от най – посещаваните. Ако изберете този маршрут може да се насладите на живописни скали, стръмни пътеки и китни мостчета. Може да посетите водопада Момин скок, който е с височина 10 метра и образува красив, воден басейн. В околността интересно е да разгледате и Еменската пещера.

Хотнишка екопътека

Тя се намира в близост до село Хотница, община Велико Търново. Пътеката започва от Хотнишкия водопад, който е един от най-красивите водопади у нас. Екопътеката преминава по поречието на река Бохот и стига до извора й. По пътя ще преминете през различни мрежа от стълби и мостчета. Ако искате да отдъхнете, или да си направите пикник, най-доброто  място за това е началото на екопътеката, където има обособено място, кът за пикник.

Крушунска екопътека

Това е най-късата екопътека у нас, но е изключително живописна. Разходката по нея ще ви отведе в едно диво, недокоснато от човешка ръка царство. Пътеката преминава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона.

 

Избирайки този маршрут ще може да се насладите отблизо на Крушунските водопади и езерцата, които образуват те. Пътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, която пленява с дълбоките си езера и интересните си скални образувания.

 

 

Врачанска екопътека

Тя се намира в Северозападна България и е наричана с различни имена като екопътека Боров камък, или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва на хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския балкан и стига до водопад Боров камък. Врачанската екопътека минава зад водната завеса на водопада и се изкачва до неговия връх. Ако искате да посетите други забележителности в района, може да се разходите до природен парк Врачански Балкан, уникално красивата пещера Леденика, Лакатнишките скали, или скалния феномен Ритлите.

 

Време е за приключение! Кой маршрут си избрахте?