Телешко с картофи в гювеч

6
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Телешкото месо присъства в различните европейски кухни още от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо. Освен месото, телешки кости се използват за приготвяне на бульон, който служи за основа на сосове и супи. Знаменитата българска шкембе чорба се прави от телешко шкембе, от което се получава и мая за сирене. Заедно с отличните си макронутриентни свойства, телешкото месо подарява на организма ни и големи порции от витамин В12.

Необходими продукти: 1/2 кг телешко месо 1/2 кг бамя 6 средни картофа 2 моркова (по-едри) 1 щипка кимион 5-6 зърна бахар 5-6 зърна черен пипер зехтин соев сос сол

Начин на приготвяне: В глинен гювеч слагате месото на големи парчета, поливате го с малко соев сос. Поръсвате ги с черния пипер, бахара и кимиона. Така го оставяте в марината, докато приготвите бамята. За нея: В тенджерка кипвате вода с 1 лъжица оцет и пускате бамята за 3-4 минути, след това я прецеждате в голяма цедка. Слагате гювеча във фурната – първо на 100 градуса – половин час да темперирате гювеча, след това на 200, постепенно увеличавате до 260-270 за 1 час и след това намалявате до 100 градуса до готовност. При температурата около 260 градуса прибавяте бамята и целите картофите, по желание може да се прибавят и цели гъби печурки.

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It