Роклите на Ренесанса | Онлайн маркови дамски дрехи, мъжки дрехи и дамски обувки. Online магазин за маркови рокли, блузи, ризи.

14
Добави коментар
eruler
eruler

 

 

 

    

 

 

Роклите на Ренесанса ще ни изумят с богатството на цветове, материи и декоративни елементи. Стилистите на тази отминала епоха са творили шедьоври не по-малко признати от постиженията в интериора, архитектурата и изкуството от онова време. Стилът в дрехите от Ренесанса продължава да е учител и извор на вдъхновение за редица топ дизайнери на съвременната мода.

 

Роклята на Ренесанса е означавала и показвала много. Освен мерило за изтънчеността и вкусовете на жената, роклите са показвали статус и обществено положение. Привилегия за богатите е била възможността да изработват роклите си от скъпите материи коприна, сатен, кадифе и др. За бедната класа е оставала възможността да носят памук, лен, вълна. 

Роклите са се състояли основно от няколко части – тесен корсет, който е било позволено да има сравнително открито деколте, където оставало място за изящна огърлица. Надолу роклята била завършвана от пола в две части – долна обемна част и горна пола – богато украсена. Често роклите са били допълвани от ръкави, които са се сваляли, ръкавите са били скъп и важен аксесоар. Често ръкавите са били подарявани и дори предавани в наследство. 
За бедните е оставал доста по-свободният и не толкова рестриктивен стил. Роклите са спазвали линията и кройките, характерни за тогавашната мода, но благодарение на материите, от които са се изработвали, са били значително по-леки и са давали много повече свобода в движенията на жената.    

Поглеждайки назад във времето откриваме красота и автентичност както в аристократичните екстравагантни рокли, така и в ежедневните и по-семпли модели, носени от обикновените жени на тогавашното съвремие. Можем само да се учим и да отдадем заслуженото уважение на дизайнерите и красивите рокли на Ренесанса.