Съвети за дизайн на малка кухня

4
Добави коментар
irgnet
irgnet

Научете как да направите една малка кухня да изглежда по-голяма, ефикасна и комфортна.

Не случайно е казано, че кухнята е сърцето на дома – там се храните, там сядате на по кафе и за непринудени разговори с приятели и роднини, или си пийвате следобедния чай или биричка сами с вашите мисли. Кухнята често се ползва и като занималня на вашите деца, където те рисуват или правят други пакости. С навлизането на кризата пазарът на по-големи жилища почти затихна, основно се търсят по-малки жилища, а и от там помещенията в тези апартаменти са с по-малка квадратура. Което важи и за големината на кухнята. Но не се притеснявайте, има куп идеи и решения, чрез които да оползотворите максимално добре пространството във вашата кухня.
В днешно време хората максимално ценят удобството и комфорта си. Да създадете една ефикасна, удобна и същевременно красива кухня в малкото пространство, което имате е важно и не толкова трудно.

Малка кухня с контраст бяло и зелено

Гледайте и Оценете Кухненското Пространство
Първият важен съвет, който ще ви дадем е да наблюдавате семейството си и да осъзнаете как по-точно използвате наличното пространство. Някой семейства прекарват повечето си време в кухнята, докато други само се хранят там и прекарват свободното си време в някоя от другите стаи. Като оцените как използвате кухненското пространство, по-лесно ще съставите план на това кое как да разположите. Създайте си списък с вашите ежедневни действия в кухнята като го попълвате ежедневно за някакъв период от време, най-добре за месец. Така ясно ще си проличи как използвате кухнята и от каква промяна имате нужда. Кое е ефикасно до момента и кое не. Същевременно помислете добре за самият дизайн, кой стил ви е на сърцето, и какви са предпочитаните от вас цветове. Тези акценти в дизайна могат тотално да променят визията на вашата кухня.

Малка кухня

Вашата Кухня, Вашият Фокус
Огледайте домът си, фокусните точни във всяка една стая. А какво е фокусираща точка за една стая? Ами това е точката в която се фокусира повече внимание за дадена стая. Например за всекидневната може да е камината, за спалнята да е удобното и ефектно легло. Но когато имаме малка кухня, на практика цялата кухня се явява фокусна точка. Така че как да се справим с такава фокусна точка, която взема цялото пространство на стаята? Трябва да гледате на вашата кухня като на едно цяло. Използвайте неутрална палитра от цветове или само един основен цвят за цялата кухня, така ще създадете усещането за една завършеност. Едно лесно решение на това е дизайнът на задната на кухнята, между горните и долните шкафове. За това пространство е желателно да използвате шарка, която е непрекъсната и се погрижете, ако имате контакти там, те също да се слеят с цялостната шарка на това пространство. Така че когато прокарате поглед покрай тях, да не им обърнете внимание.

Малка кухня пред прозореца

Отворените шкафове въздействат
Визията на много малките кухни значително може да се подобри ако ползвате отворени рафтове. Липсата на вратички внася един изчистен и модерен вид на вашата кухня. Отворените рафтове карат погледа ви да продължи към стената и така пространството ви изглежда по-голямо. Но тук е важно чиниите, чашите и другата посуда да са добре подредени, заемайки възможно най-малко място. Също добра идея е чиниите ви да са в един цвят и да са плътно подредени. Може да добавите някакви лични вещи или декорации зад подредените чинии или чаши –например някаква снимка или картина в рамка, или каквото ви дойде на ум.

Малка бяла кухня с отворени рафтове

А като материал за рафтовете може да ползвате както стъклени, така и дървени, че защо не и коркови. Имате голям избор от материали, като повечето са на добри цени.

Какъв да бъде цвета на кухненските шкафове
Използвайте един неутрален оттенък за цялата кухня – шкафовете, уредите и подовата настилка. Това ще придаде усещането за сливане и баланс и погледът ще се плъзга из цялата кухня. Обзаведете се с прости и симетрични кухненски шкафове без натоварващи окото завъртяни елементи. Може дори да замените плътните вратички на шкафовете със стъклени такива. Но ако ползвате стъклени вратички, задължително трябва вътрешността на шкафовете да има същия цвят като отвън. При монтажа на шкафовете към стената е добре да поставите лайсни, така че да прикриете луфта, ако има такъв. Добре е да изглежда сякаш шкафовете са слети със стената.
Когато планирате кухнята си имайте в предвид че долните шкафове за високи 90 см, а разстоянието между долните и горните шкафове е обикновено 45 – 60 см.

Малка кухня в светло синьо

Малка кухня със зелени вратички

Теория на цвета
Цветът може емоционално и психологически да повлияе върху възприятието ви за пространство. Студените тоналности например синьото отварят и правят пространствата да изглеждат по големи, докато топлите цветове са по интимни, те затварят и правят пространството да изглежда по-малко. Повече може да прочетете в статията ни как да съчетаваме цветовете. В случая ако имате малка кухня, то тогава избягвайте червено – жълтите тоналности и наблегнете на студените като синьо или тъмно зелено. Белият цвят също влияе положително, що се отнася до възприятието за пространство.

Малка кухня в студен син цвят

Малка кухня в топъл цвят

Как да боядисаме стената на малката кухня
Както казахме и по-горе, ползвайте същите цветове каквито са вашите шкафове за да боядисате стената. Може да се заиграете с тоновете, малко по-светли или по-тъмни, но като цяло цветово трябва да са еднакви шкафовете и стените. Ако имате отворени рафтове, то може зад тях да сложите акцент в друг цвят. Друга идея, която набира популярност напоследък е да ползвате тапет за една от стените, обикновено тази на която са монтирани откритите рафтове.

Малка кухня в бяло и жълто

Таванът и подът на малката кухня
Не забравяйте пода и тавана на вашата кухня, когато планирате ремонта или обзавеждането и. Лесно може да подобрите цялостната визия на кухнята си с малко фантзия горе и долу. Върху пода може да поставите килим или друго покритие, чрез което да добавите малко шарки към дизайна на кухнята. За тавана използвайте бял или светъл цвят и с подходящото осветлени ще придадете вертикална дълбочина на вашата кухня.

Дори може малко да се поизхвърлите за полюлей от ковано желязо или други луксозни елементи, които да придадат допълнителен шик към визията на малката кухня.

Реновирана малка кухня